Nieuwe energie voor de economie: meer steun voor middeninkomens

Source: Democrats 66 (D66) i, published on Sunday, September 17 2023.

Jan Paternotte - Jan Paternotte op werkbezoek bij een basisschool in de Bijlmer. Beeld: Jeroen Mooijman

Mede door de hoge inflatie en energieprijzen staat de koopkracht

van veel mensen namelijk onder druk. Dit geldt niet alleen voor de laagste inkomens, maar ook veel hardwerkende middeninkomens voelen dit elke keer als zij boodschappen doen of hun rekeningen moeten betalen. De afgelopen weken bleek dat zij de laatste jaren een flinke daling hebben gezien in hun koopkracht. Het is daarom belangrijk dat zij ook een financieel steuntje in de rug krijgen. Daarom presenteert D66 een aanvullend plan waarbij we investeren in de koopkracht van de leraren, verpleegkundigen en installateurs.

Jan Paternotte

Fractievoorzitter Tweede Kamer

17.09.2023

Tweede Kamer nieuws

Werk en inkomen

Het D66 pakket voor de middeninkomens telt op tot ca. 2 miljard euro per jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:

Werken moet lonen Mensen die werken voor een middeninkomen houden te weinig over van het geld dat ze verdienen. We verhogen de arbeidskorting met 1 miljard euro en geven dit zo vorm dat mensen met een inkomen tussen het wettelijk minimumloon en modaal er het meest op vooruitgaan.

Lagere energierekening Voor huishoudens, grote vervuilers gaan meer betalen door afbouw fossiele subsidie. We geven huishoudens een korting op hun energierekening en betalen dat door de grootvervuilers meer te laten betalen. Juist huishoudens moeten in de portemonnee meer worden ontzien als het gaat om de energiebelasting die zij betalen, zodat de last van de transitie die we moeten maken niet volledig bij hen terecht komt. We laten grote bedrijven die heel veel gas gebruiken meer betalen. Zo verlagen we de fossiele subsidie, als volgende stap naar het afschaffen van alle fossiele subsidies.

Compensatie voor de gestegen kosten van de kinderopvang We verhogen de kinderopvangtoeslag, zodat deze weer aansluit bij de kosten die ouders daadwerkelijk per uur moeten betalen. We zien dat kinderopvang steeds duurder wordt, maar dat de kinderopvangtoeslag niet meestijgt met deze hogere prijzen. Daarom verhogen we de maximaal te vergoeden uurprijs met 7% en bij de buitenschoolse opvang met 8,5%. Dat brengt het maximum uurtarief weer in lijn met de gemiddelde kosten voor kinderopvang waardoor werkende ouders meer geld overhouden. Zo maken we de kinderopvang weer betaalbaar voor alle ouders. Waar we naartoe willen is een stelsel van gratis kinderopvang.

Dit pakket voor de middeninkomens kost ongeveer 2 miljard. Dit wordt gedekt door grootverbruikers van energie meer te laten betalen (afbouw fossiele subsidie), de dividendbelasting te verhogen, de belasting op grote vermogens te verhogen, en door het toptarief voor inkomen uit aanmerkelijk belang in een bedrijf te verhogen. Hiermee gaat werken meer lonen en houden middeninkomens meer geld over in hun portemonnee.

Doe mee met Rob Jetten, sluit je aan bij D66.

De toekomst wordt gemaakt door mensen die meedoen. Word lid en doe mee. Of meld je aan als vrijwilliger en help mee met de campagne.

Lid worden

Meehelpen

Sluit module

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle items

10.05.2023

Nieuwe wet Loontransparantie ondertekend

De nieuwe wet Loontransparantie is ondertekend. Europarlementariër Samira Rafaela heeft deze nieuwe wet uitonderhandeld namens het Europees Parlement.

Lees verder

25.01.2023

Laat mensen sneller toe tot schuldsanering

Mensen met schulden krijgen makkelijker toegang tot de schuldsanering (Wsnp). Ook krijgen mensen sneller een tweede kans, als zij onverhoopt opnieuw in de schulden raken.

Lees verder

23.12.2022

Doorbraak: beter pensioen stap dichterbij

Een belangrijk moment. De nieuwe pensioenwet is aangenomen in de Tweede Kamer.

Lees verder

Home Nieuws Nieuwe energie voor de economie: meer steun voor middeninkomens