Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 22 november 2023

Friday, July 14 2023, 15:00

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamerverkiezingen zullen plaatsvinden op woensdag 22 november. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten.

Er werd eerder al aangenomen dat de verkiezingen niet voor november konden plaatsvinden. Eerst moet de Tweede Kamer nog via het koninklijk ontbindingsbesluit ontbonden worden. Volgens artikel 64 van de Grondwet i moet de nieuwe Kamer binnen drie maanden hierna samenkomen.

Nu de Tweede Kamer met reces is, zal de ontbinding naar verwachting pas in september door de koning worden ondertekend. De gehele verkiezingsprocedure moet vervolgens binnen een periode van drie maanden worden afgerond. Ook is met de geplande datum in november rekening gehouden met de voorbereidingstijd en de zomer- en herfstvakantie die hier ook nog aan voorafgaan.

De vervroegde verkiezingen zijn het gevolg van de val van het kabinet-Rutte IV vorige week vrijdag. Het kabinet kon het niet eens worden over het pakket aan maatregelen om de asielinstroom te beperken. Oorspronkelijk stonden de volgende verkiezingen gepland voor het voorjaar van 2025.

Bron: Kiesraad, NOS