Europa Vandaag: twee volle plenaire dagen in Brussel voor de boeg

Wednesday, May 31 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Plenary session - Week 22 2017 in Brussels - Votes and explanations of votes
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

Tweedaagse plenaire vergadering van start...

Vandaag begint een tweedaagse plenaire week van het Europees Parlement i in Brussel. Een volle dag, met ook grote rollen voor de Nederlandse Europarlementariërs. Hierover later meer... Eerst aandacht voor de grote ramp die tien jaar geleden plaatsvond in Bangladesh: het instorten van het Rana Plaza, een fabriekspand in Savar. Voorzitter van het Europees Parlement i Roberta Metsola i zal hier vandaag, tien jaar na de ramp die aan meer dan 1100 mensen het leven kostte, in het Europees Parlement een verklaring over afleggen.

Verder ook nog belangrijk bezoek in Brussel: de president van Georgië, Salome Zoerabisjvili, spreekt het Europees Parlement toe. Georgië wil al lange tijd lid worden van de EU, maar het land heeft nog steeds geen formele kandidaatstatus. Zal de president voor het oog van de Europese volksvertegenwoordigers een vurig pleidooi houden voor lidmaatschap?

 

Europees Parlement
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

...met grote rol voor Nederlandse Europarlementariërs

Dan terug naar het Nederlands tintje van vandaag. Nederlandse Europarlementariërs laten zich namelijk volop horen. Zo wordt er gedebatteerd over plannen rondom de zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op gebied van duurzaamheid, waarbij PvdA-politicus Lara Wolters i een grote rol speelt als rapporteur.

Verder komt de 'kwestie-Hongarije i' weer langs: Europarlementariër Thijs Reuten i voert hier namens de sociaaldemocratische fractie het woord over. Grote kans dat het ook zal gaan over het ongemak dat steeds meer wordt gevoeld rondom het voorzitterschap dat volgend jaar in handen van Hongarije zal vallen.

En verder zal Agnes Jongerius i, óók lid van de PvdA fractie, het woord voeren over het versterken van de sociale dialoog.

 

Josep Borrell
Bron: The Council of the European Union

Lancering EUPM Moldavië

Vandaag vindt de officiële lancering plaats van de European Union Partnership Mission (EUPM) in Moldavië. Bij deze gelegenheid is EU-buitenlandchef i Josep Borrell i aanwezig. EUPM is de dertiende civiele missie van de Europese Unie i, opgericht in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB).

De civiele missie heeft als doel het vergroten van de weerbaarheid van de veiligheidssector van het land op het gebied van onder andere crisisbeheersing. Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne is ook Moldavië onder druk komen te staan. Rusland probeert al enkele tijd de kandidaat-lidstaat te destabiliseren.

Borrell is niet de enige die vandaag aanwezig is in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Ook Von der Leyen i is in Chisinau en spreekt daar met de president van Moldavië, Maia Sandu. De twee Eurocommissarissen blijven ook nog een nachtje slapen in Moldavië.


En verder...

...wordt er in het College van Commissarissen i gesproken over grensoverschrijdende bescherming van kwetsbare volwassenen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

31 mei

Europees Parlement

Plenaire vergadering

31 mei

Europese Commissie (Borrell)

Borrell is aanwezig bij de officiële lancering van de EU Partnership Mission in Moldavië

31 mei

Europese Commissie (Von der Leyen)

Von der Leyen is in Moldavië en spreekt met president Maia Sandu.

31 mei

Europese Commissie

College van commissarissen