Europa Vandaag: het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie

Thursday, May 25 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Wopke Hoekstra © Rijksoverheid.nl

Hoe staat het met de Europese Unie?

Vandaag zal het jaarlijkse Tweede Kamerdebat over de Staat van de Europese Unie plaatsvinden. In dit jaarlijkse rapport, dat minister Wopke Hoekstra in februari aan de Kamer heeft aangeboden, geeft het kabinet zijn visie op de Europese Unie. Ook Nederlandse Europarlementariërs, zoals Bart Groothuis (VVD) en Bas Eickhout (GroenLinks) zullen deelnemen aan het debat.

Dit jaar was het kabinet over het algemeen positief i over de ontwikkelingen die gemaakt zijn op het gebied van de zes prioriteiten van de Commissie Von der Leyen, zoals de digitale toekomst van de EU. Het kabinet toonde zich ook ambitieus in het rapport. Onder andere op het gebied van de Green Deal en de transparantie van de Europese instanties zegt het kabinet op bepaalde vlakken verder te willen gaan dan wat tot nu toe op Europees niveau bereikt is.


 
EU-China leaders' video conference Â
Bron: The Council of the European Union

Wereldhandel en handelen met wereldmachten

De Raad Buitenlandse Zaken die vandaag in Brussel plaatsvindt, staat in het teken van handel. De ministers zullen met elkaar de stand van zaken bespreken wat betreft de handelsbetrekkingen met grootmachten China en de Verenigde Staten. Vooral de handelsrelatie met China staat al enige tijd onder druk. Eerder dit jaar presenteerde de i Europese Commissie een plan om minder afhankelijk te worden van het land voor de aanvoer van kritieke grondstoffen.

Daarnaast zal de Raad bestaan uit voorbereidingen voor de dertiende Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie i (MC13), die in februari 2024 plaats zal vinden. De Ministeriële Conferentie is het belangrijkste besluitvormende orgaan van de Wereldhandelsorganisatie en kan beslissingen nemen over alle kwesties die onder de multilaterale handelsovereenkomsten vallen.


En verder...

... zal Eurocommissaris Frans Timmermans vandaag in de Indiase hoofdstad New Delhi gesprekken voeren met vertegenwoordigers van overheden en belangengroepen ter voorbereiding van de Klimaatconferentie van Dubai 2023 (COP28).

... wordt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vandaag in Emilia-Romagna verwacht, de Noord-Italiaanse regio die vorige week door overstromingen getroffen werd.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

25 mei

Tweede Kamer

Plenair debat Staat van de Europese Unie

25 mei

Raad van de Europese Unie

Raad Buitenlandse Zaken (Handel)

25 mei

Europese Commissie

Frans Timmermans in New Delhi

25 mei

Europese Commissie

Ursula von der Leyen in Emilia-Romagna