De Net Zero Industry Act: eindelijk “Made in EU” als strategie

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Monday, May 15 2023, 8:57.

Op 16 maart presenteerde de Europese Commissie de Net Zero Industry Act. Met dit wetsvoorstel beoogt de Commissie de Europese productiecapaciteit voor hernieuwbare energietechnologieën te vergroten.

Als CDA pleiten wij al jaren voor meer ‘Made in EU’: beter samenwerken in strategische sectoren en aanbestedingen met Europees belastinggeld die ook terecht komen bij Europese bedrijven. We zijn dan ook blij met de Net Zero Industry Act, waarin de Europese productie van belangrijke technologieën voor de energietransitie wordt gestimuleerd, zoals zonnepanelen en windturbines. Ook in het plenaire debat op 15 maart ter voorbereiding van de EU-top van 23 en 24 maart heb ik daartoe nogmaals opgeroepen. De Commissie lijkt het pleidooi van het CDA voor ‘Made in EU’ met deze plannen als deel van de strategie te omarmen en centraal te stellen.

Vergunningsprocedures werken nu vaak onnodig vertragend voor een succesvolle energietransitie. Het is daarom goed dat de Commissie nu, op aandringen van de EVP, waartoe ook het CDA behoort, met deze plannen een versoepeling van de vergunningsregels voorstelt. Dat is nodig om de klimaatdoelen te halen. Het voorstel om in iedere lidstaat één autoriteit op te zetten die het gehele vergunningstraject coördineert en het besluit neemt, helpt om het proces simpeler te maken voor bedrijven.

Op de persconferentie van de EVP over de toekomst van de Europese industrie heb ik me daarom positief uitgesproken over de plannen. We zullen nauwgezet volgen of de Raad en het Europees Parlement de voorstellen goed omzetten in wetgeving.

print