Veel jongeren in schulden door achteraf betalen

Source: ChristenUnie (CU) i, published on Tuesday, April 4 2023, 15:33.

Voor jongeren is een nieuw paar schoenen of een festivalkaartje snel online gekocht. De rekening hoeft pas over een paar weken betaald te worden. Maar als je die rekening niet betaalt, nemen de kosten snel toe. En steeds meer jongeren raken in de schulden door achteraf betalen.

Ondertussen loopt het aantal mensen in schulden, waaronder veel jongeren, enorm op door dit perverse verdienmodel. Uit onderzoek blijkt dat tot wel 40% van de omzet van dit soort bedrijven voortkomt uit de kosten voor te late betalingen. De winsten van 'pay now buy later', ofwel 'uitgesteld betalen', komen bij bedrijven als Klarna en Riverty terecht. De kosten zijn voor de samenleving.

Don Ceder maakt zich ernstig zorgen en noemde dat vandaag in de Tweede Kamer. Hij vraagt de minister om regels te maken tegen dit soort constructies, zodat we voorkomen dat mensen in de problemen zitten. En binnenkort komt hij zelf met plannen om dit soort uitwassen tegen te gaan in het plan: 'Incassoindustrie: Kapot duur?!' Stay tuned.