2030 of 2035? Doelstelling heilig, jaartal niet

Source: Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, published on Monday, March 27 2023.

Afgelopen week verscheen een artikel van de NOS over het standpunt van de JOVD omtrent stikstof. In dit artikel staat beschreven dat de JOVD vindt dat 2030 niet van tafel moet. Hieruit kan worden afgeleid dat voor ons 2030 een heilig jaartal is.

Afgelopen week verscheen een artikel van de NOS over het standpunt van de JOVD omtrent stikstof. In dit artikel staat beschreven dat de JOVD vindt dat 2030 niet van tafel moet. Hieruit kan worden afgeleid dat voor ons 2030 een heilig jaartal is. Dit is echter niet het standpunt. De JOVD is voorstander van ambitieus natuurbehoud-en herstelbeleid. Desondanks zijn wij van mening dat in dit transformatieproces realistisch moet worden omgegaan met tussentijdse evaluaties. 2030 moet niet heilig worden verklaard én ambitieus natuurbeleid moet niet van tafel. Gezien de onduidelijkheid zetten wij graag het volledige standpunt van de JOVD uiteen.

In de media en politiek wordt gesproken over een stikstofprobleem, daarentegen is de JOVD van mening dat dit een biodiversiteitsprobleem betreft. Natuurherstel en biodiversiteit zijn vereisten vanuit de habitat- en vogelrichtlijnen. In deze richtlijnen worden geen specifieke elementen of meetwaarden genoemd. Stikstof houdt wel direct verband met de Europese nitraatrichtlijnen, welke betrekking hebben op de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. Nederland kiest hierbij voor de kritische depositie waard (KDW)

De Nederlandse natuurkwaliteit staat onder druk, waarbij de kwaliteit van die gebieden is verslechterd. De oorzaak hiervan is de vermestende en verzurende werking van stikstofverontreiniging. Hierbij moet een onderscheid worden gemaakt tussen stikstofuitstoot en de hoeveelheid stikstof die neerslaat (de stikstofdepositie). Volgens de Universiteit Wageningen is 40% van de stikstofdepositie afkomstig van de landbouw, gevolgd door 35% uit het buitenland. Dit komt aanwaaien uit het buitenland.

De JOVD is van mening dat niet het jaartal, in dit geval 2030 of 2035, leidend moet zijn, maar het doel van de maatregelen.

De JOVD is van mening dat niet het jaartal, in dit geval 2030 of 2035, leidend moet zijn, maar het doel van de maatregelen. Het doel is het verbeteren van de natuur- en biodiversiteit. Er zal naar effectieve maatregelen gezocht moeten worden en dat het stikstofprobleem niet moet uitmonden in een papieren werkelijkheid. Zo bleek de maatregel van 100 kilometer per uur op de snelweg weinig effectief en daarbij is het de vraag of de berekeningen kloppen. De JOVD gelooft in de kracht van het individu en ziet dat onze landbouwsector tot de meest innovatieve en duurzaamste sectoren ter wereld behoort. Juist deze innovatie zou de nadruk moeten krijgen in het vinden van een oplossing. De effectieve maatregelen zouden dus uiteindelijk ook uit deze sector moeten voortvloeien.

‘Het biodiversiteitsprobleem moet breder worden getrokken dan alleen stikstof’

De JOVD is daarom van mening dat het kabinet zich moet focussen op daadwerkelijk effectieve maatregelen, die de natuur daadwerkelijk vooruithelpen. Het biodiversiteitsprobleem moet breder worden getrokken dan alleen stikstof, ook droogte is bijvoorbeeld van grote invloed. Het vasthouden van water voor droge tijden zou meer prioriteit moeten krijgen. Op de veengronden is lang de keuze gemaakt om het grondwaterpeil laag te houden ten behoeve van de landbouw, terwijl dit schade heeft aangericht aan de natuur. Naast droogte zijn er vele andere factoren van invloed op de biodiversiteit, zoals het gebruik van (chemische) pesticiden.

‘Geen politieke keuze, maar een juridische werkelijkheid’

Ambitieus en realistisch inzetten op natuurbeleid is niet alleen in het belang van onze biodiversiteit, het is ook een juridische noodzakelijkheid. Te lang heeft de politiek verzaakt om keuzes te maken in dit dossier. Hiervoor heeft Nederland een tik op haar vingers gekregen van de rechter. Als we in willen zetten op een competitieve landbouw, het bouwen van één miljoen huizen en de continuïteit van onze economie kunnen we onze ogen niet sluiten voor de stikstofuitstoot. Dat is geen politieke keuze, maar een juridische werkelijkheid. Om onder andere de ambitieuze woningbouw mogelijk te maken moeten regels en afspraken dit niet in de weg kunnen staan. Gesteggel en uitstel is de reden dat we in deze benauwde situatie zijn beland. De JOVD wil keuzes en geen discussie over jaartallen. 2030 moet niet van tafel, maar is ook niet heilig.

Wat de JOVD betreft vervalt de discussie weer in koehandel over jaartallen, in plaats van visie voor effectiviteit en daadwerkelijke verbetering van de natuur. Als liberale verenging vindt de JOVD dat er ambitieus gereageerd moet worden. Het liberalisme gaat immers uit van het schadebeginsel. Bij dit dossier heeft dat betrekking op de toekomstige generaties, waarvan het recht op gezonde natuur en een goede biodiversiteit niet afgenomen mag worden. Die doelstelling moet heilig zijn, niet het jaartal.

Met dank aan PC'er Jesse Mollema.