Europa Vandaag: de Raad Economische en Financiële Zaken gaat niet over rozen

Tuesday, February 14 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Het Kremlin
Bron: Julmin/Surendil

De Raad Economische en Financiële Zaken gaat niet over rozen

Zoals gewoonlijk volgt na de Eurogroep i van gisteren, vandaag de Raad van Economische en Financiële Zaken i. Zal het de ministers lukken hun Valentijnsreserveringen te halen én alle agendapunten af te handelen? Het belooft namelijk een volle vergaderdag te worden, met weinig tijd voor romantische onderwerpen.

Bovenaan het lijstje: het tiende sanctiepakket als antwoord op de Russische agressie in Oekraïne. Op 3 februari werden de plannen voor het tiende pakket aangekondigd door Commissievoorzitter Ursula von der Leyen i. Zij was die dag in Kiev voor de EU-Oekraïne Top.

Naar verwachting zal het pakket op 24 februari, precies een jaar na de invasie, in werking treden. De sancties mikken op het verhinderen van technologische oorlogsvoering door Rusland. Naar verwachting bedragen de sancties bij elkaar zo'n 10 miljard euro, iets wat de ministers van ECOFIN dus absoluut aangaat.


 
Verkeer in straat © Europees Parlement, 2016

Plenaire vergadering Europees Parlement

Europarlementariër i van eigen bodem, Jan Huitema i, trapt vandaag de plenaire vergadering af in Straatsburg. Zijn verslag over CO2-emmissienormen voor auto's vormt het eerste agendapunt. Het verslag bevat een voorstel om deze normen verder aan te scherpen, zodat ze in lijn zijn met de klimaatambitie van de Unie.

In de middag volgen de stemmingen. Er passeren een aantal interessante dossiers en voorstellen als handel met het Verenigd Koninkrijk, partnerschap met Guyana, REPowerEU en kiesgerechtigheid.

Het debat na afloop van de stemmingen is gewijd aan het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Wist je dat er een EP-commissie is voor het waarborgen van vrouwenrechten en gendergelijkheid? Zij nemen het voortouw tijdens dit debat. Deze Commissie i telt 37 leden die zich inzetten voor het bevorderen van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.


Soldaat met geweer

De aanpak van Russische wapensmokkel

In Stockholm organiseert het Zweeds voorzitterschap vandaag een conferentie om na te denken over het voorkomen en tegengaan van wapensmokkel door Rusland. Onder de aanwezigen zijn naast Zweedse ministers ook belanghebbenden als het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit, het Directoraat-generaal Migratie en Binnenlandse Zaken i (HOME), Europol i, Frontex i én het plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense Douane.

In discussies en 'break-out sessions' zal ten eerste de nadruk liggen op het in kaart brengen van de smokkel van de vuurwapens. Maar bovenal zal gesproken worden over wat Oekraïne, in samenwerking met de EU, preventief kan doen met bestaande mechanismen om de smokkel te voorkomen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

14 februari

Raad van de EU

Raad Economische en Financiële Zaken

14 februari

Europees Parlement

Plenaire vergadering

14 februari

Voorzitterschap Europese Raad

Conferentie over vuurwapens in Rusland