Gemeenten weigeren plaatsen verkiezingsborden

Source: 50PLUS i, published on Monday, February 6 2023.

Minister BZK niet serieus genomen, vooral kleine partijen ernstig benadeeld.

50PLUS Flevoland en Overijssel hebben heftig geprotesteerd tegen het besluit van onder meer de gemeenten Dronten, Zwolle en Olst-Wijhe om geen verkiezingsborden meer te plaatsen. Daarmee gaan deze gemeenten tegen het uitgangspunt in van de minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Bruins Slot. Zij vermeldt klip en klaar in een circulaire dat “borden waarop politieke partijen posters kunnen plakken een belangrijk middel is voor politieke partijen om hun deelname aan de verkiezingen onder de aandacht van de kiezer te brengen". Daarnaast vindt zij dat plakborden opkomstbevorderend werken.

De gemeenten trekken zich evenwel niets aan van wat de minister schrijft. 50PLUS wordt met andere vooral kleine partijen hiermee ernstig benadeeld en vindt dat de gemeenten zo een ongelijk speelveld creëren waarin voornamelijk de grote gevestigde partijen zwaar bevoordeeld worden.

Kiesraad

Marc van Rooij, statenlid 50PLUS Flevoland en lijsttrekker bij de komende statenverkiezingen, nam contact op met de Kiesraad. De kiesraad verwees naar een uitspraak van de Hoge Raad die bepaalt dat er ‘mogelijkheden van enige betekenis’ dienen te zijn voor alle politieke partijen tijdens de verkiezingscampagnes, en dat hier met het plaatsen van borden met een boodschap van algemene strekking, zoals de gemeente Almere van plan is, niet aan voldaan wordt. ‘De essentie van borden is niet om meer stemmers te krijgen, maar om politieke partijen - groot en klein - mogelijkheden te geven zich te kunnen profileren in het publieke domein middels een eigen gekozen beeltenis’, stelt Van Rooij. ‘Dat heeft niets met campagnevoeren te maken maar met een wettelijke taak van de overheid’.