Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over onderzoeksrapport naar splitsingsmethoden bij warmtekrachtkoppelingen (36200-IX-16)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over onderzoeksrapport naar splitsingsmethoden bij warmtekrachtkoppelingen (Kamerstuk 36200-IX-16)
Document date 06-02-2023
Publication date 06-02-2023
Nummer NDS1072431
Reference kenmerk NDS1072431
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

De vaste commissie voor Financiën heeft op 1 februari 2023 enkele vragen en opmerkingen aan de staatssecretaris van Financiën over zijn op 16 december 2022 toegezonden brief inzake het onderzoeksrapport naar splitsingsmethoden bij warmtekrachtkoppelingen (Kamerstuk 36 200 XI, nr.16).

De voorzitter van de commissie, Tielen

Adjunct-griffier van de commissie, Lips

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van het onderzoeksrapport naar splitsingsmethoden bij warmtekrachtkoppelingen (WKK).

De leden van de VVD-fractie hechten er waarde aan dat bij de nieuwe methode van splitsing er zo min mogelijk (het liefst geen) extra administratieve lasten zijn voor ondernemers en andere gebruikers. Deze leden vragen de staatssecretaris daar zorgvuldig op toe te zien.

De leden van de VVD-fractie vragen wanneer de resultaten van het onderzoek met de verschillende belanghebbenden worden besproken en wat de uitkomsten van die gesprekken zijn. Deze leden vragen de staatssecretaris om de Kamer hiervan op de hoogte te houden. Deze leden vragen tevens of voor het vervolgtraject wordt overwogen om het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) te vragen voor advies met betrekking tot administratieve lasten.

Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie

De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van het rapport over de verschillende WKK-splitsingsmethodes.

Deze leden delen het streven van de onderzoekers om een balans te vinden tussen administratieve lasten, zuivere meting en de prikkel om zo efficiënt mogelijk om te gaan met aardgas. Deze leden verzoeken de staatssecretaris om de Kamer tijdig terug te koppelen over het gesprek met de stakeholders - uiterlijk voor de zomer -, opdat de Kamer in staat wordt gesteld om richting te geven aan de uiteindelijke vormgeving in het pakket Belastingplan 2024.

De leden van de D66-fractie vragen de staatssecretaris nader in te gaan op de allocatie op basis van elektrisch rendement. Betekent dit dat alle warmteopwekking belastbaar is voor de energiebelasting? Wordt de vrijgestelde elektriciteitsopwekking hier gemeten door hoeveel de installatie produceert of door te meten hoeveel uiteindelijk aan het publieke net wordt geleverd? Kan de staatssecretaris nader ingaan op welke verliezen en eigengebruik van de installatie bij elektriciteitsopwekking er buiten beeld blijven in deze rekenmethode? Heeft deze methode verschillende effecten voor STEG-eenheden, gasturbines en gasmotoren ten opzichte van elkaar?

Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie

De leden van de PVV-fractie hebben kennisgenomen van het onderzoeksrapport naar splitsingsmethoden bij warmtekrachtkoppelingen en hebben hierover nog enkele vragen.

De leden van de PVV-fractie verzoeken de staatsecretaris om de financiële consequenties van het afschaffen van de inputvrijstelling voor WKK's (Warmte-Kracht-Koppeling) in kaart te brengen voor sectoren die hier gebruik van maken. Kan de staatssecretaris hierbij specifiek aandacht besteden aan de financiële gevolgen voor de land- en tuinbouwsector die veruit beschikt over de meeste WKK-installaties (2.337 van de 2.761)?

De leden van de PVV-fractie verzoeken de staatsecretaris voorts om de gevolgen, van het afschaffen van de inputvrijstelling voor WKK's, voor de internationale concurrentiepositie per sector in kaart te brengen.

Tot slot verzoeken de leden van de PVV-fractie de staatsecretaris om aan te geven op welke termijn het kabinet in gesprek gaat met direct belanghebbenden omtrent de onderzoeksresultaten en op welke termijn de Kamer hierover terugkoppeling kan verwachten.

Vragen en opmerkingen van de leden van de ChristenUnie-fractie

De leden van de ChristenUnie-fractie hebben kennisgenomen van het rapport over splitsingsmethodes van Warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK's).

Deze leden wijzen erop dat momenteel een inputvrijstelling geldt van de energiebelasting voor het gebruik van aardgas van WKK's. In het Coalitieakkoord is afgesproken dat deze inputvrijstelling wordt beperkt tot het aardgas dat wordt aangewend voor de productie van elektriciteit die wordt geleverd aan het net. Deze leden hebben een aantal vragen naar aanleiding van de sindsdien sterk gestegen energieprijzen en het onderzoeksrapport. Deze leden vragen dat in het licht van de sterk gestegen energieprijzen of het klopt dat de gasprijs per joule relatief aan de elektriciteitsprijs per joule lager is geworden. Welke gevolgen heeft dit voor de inzet van WKK's? Deze leden kunnen zich voorstellen dat dit het voor WKK-bezitters rendabeler maakt om elektriciteit te produceren. Klopt dit, en welke effecten brengt dit in den brede met zich mee? Neemt de budgettaire opbrengst van de beperking van de inputvrijstelling hiermee toe? In het verlengde hiervan vragen deze leden wanneer de staatssecretaris met een analyse komt van deze en mogelijke andere interactie-effecten.

Hiernaast vragen deze leden naar de impact van de beperking van de inputvrijstelling op specifieke sectoren.

Op welke sectoren - en welke deelgebieden binnen die sectoren - is volgens de staatssecretaris de impact het grootst en hoe neemt de staatssecretaris dit mee in de weging ten aanzien van de uitvoering van deze maatregel? Klopt het dat deze maatregel gelet op het degressieve karakter van de energiebelasting met name nadelig uitpakt voor kleinere verbruikers en hoe neemt de staatssecretaris dit feit mee in de uitwerking van de maatregel? Is het mogelijk om met de berekeningsmethode sectoren die zwaarder geraakt worden door deze maatregel tegemoet te komen? Voorts vragen deze leden of een vlaktaks in de energiebelasting een probaat middel is om dit herverdelingseffect te mitigeren en of een dergelijke vlaktaks bezien vanuit effectief klimaatbeleid en het beginsel van "de vervuiler betaalt" een verbetering zou zijn van het huidige stelsel van energiebelastingen.

Tot besluit vragen deze leden of de staatssecretaris momenteel overweegt om ook andere inputvrijstellingen -of vrijstellingen in bredere zin - te beperken.

Vragen en opmerkingen van het lid van de BBB-fractie

Het lid van de BBB-fractie heeft met belangstelling kennisgenomen van de brief van de staatssecretaris.

Aardgas dat gebruikt wordt in een installatie die elektriciteit opwekt met een elektrisch rendement van minimaal 30 procent wordt vrijgesteld van energiebelasting, constateert dit lid. In het huidige regeerakkoord staat dat deze vrijstelling beperkt wordt tot het aardgas dat wordt aangewend voor de productie van elektriciteit die wordt geleverd aan het net. Hierdoor is het voornemen om per 1 januari 2025 het aardgas en elektriciteitsverbruik dat voor de productie van warmte en/of eigen verbruik van elektriciteit wordt aangewend wél te belasten. Het lid van de BBB-fractie hoort graag van de staatssecretaris wat de nadelen en mogelijke risico's op het gebied van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening zijn die horen bij deze voorgenomen maatregel. Vindt de staatssecretaris ook dat de WKK's een essentiële rol spelen in het uitbalanceren van de vraag en aanbod aan energie en dus de capaciteit ervan niet in gevaar gebracht mag worden?

Als deze extra belastingmaatregel wordt doorgevoerd zoals het voornemen van dit kabinet is, is in de ogen van dit lid een methode nodig om vast te stellen welk deel van het aardgasverbruik van deze WKK's is toe te delen aan elektriciteit die aan het net geleverd wordt: een "splitsingsmethode".

Dit lid stelt vast dat uit de wens van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst en afwegingen betreft beleidswensen volgt dat in geval van efficiënte elektriciteitsopwekking uit aardgas methode 2 "elektrisch rendement" de meest geschikte methode is. Dit houdt in dat de vrijstelling wordt vastgesteld op basis van de verhouding van elektriciteitsopwekking per (toegerekende) energie-eenheid aardgasverbruik van de installatie. Dat is ook voor het lid van de BBB-fractie de meest logische aanpak als deze extra belastingmaatregel wordt doorgevoerd.


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.