Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over Afschrift brief aan de Tweede Kamer over toegezegde documenten Uber - Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

Deze brief is onder nr. Z toegevoegd aan dossier 25087 - Internationaal fiscaal (verdrags)beleid en wetsvoorstel 35927 - Belastingplan 2022 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Internationaal fiscaal (verdrags)beleid; Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over Afschrift brief aan de Tweede Kamer over toegezegde documenten Uber
Document date 03-02-2023
Publication date 03-02-2023
Nummer KST1072202
Reference 25087; 35927, nr. Z
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022 - 2023

25 087    Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

35 927    Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten

(Belastingplan 2022)

Z1    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN -

FISCALITEIT EN BELASTINGDIENST

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 februari 2023

Hierbij zend ik u een afschrift van de Kamerbrief aan de Tweede Kamer en bijbehorende bijlagen naar aanleiding van de opgevraagde documenten zoals verzocht in de Kamervragen (2022Z15176) door de leden de leden Omtzigt (Omtzigt), Nijboer (PvdA), Grinwis (ChristenUnie), Maatoug (GroenLinks), Stoffer (SGP), Dassen (Volt) en Inge van Dijk (CDA).2

De staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst,

Marnix L.A. van Rij

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN - FISCALITEIT EN BELASTINGDIENST

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2 februari 2023

Hierbij stuur ik u de documenten zoals in de Kamervragen (2022Z15176) van de leden Omtzigt (Omtzigt), Nijboer (PvdA), Grinwis (ChristenUnie), Maatoug (GroenLinks), Stoffer (SGP), Dassen (Volt) en Inge van Dijk (CDA) 3 om verzocht is. In mijn beantwoording4 heb ik uw Kamer gemeld dat ik deze vragen uiterlijk in januari zal beantwoorden. De toegestuurde documenten zijn geselecteerd op basis van de volgende gestelde Kamervragen:

  • Is er ooit in de afgelopen acht jaar vanuit de politiek een hint, suggestie, opdracht of andere vorm van sturing geweest om iets te doen waar specifiek het bedrijf Uber baat bij zou hebben, en zo ja, welke actie(s) was/waren dat?
  • Kunt u een overzicht geven van alle contacten van ministers, staatssecretarissen en topambtenaren (DG en hoger) aan de ene kant en met vertegenwoordigers van Uber aan de andere kant sinds 2012?
  • Kunt u een overzicht geven van alle ontmoetingen waarbij minister, staatssecretarissen en/of topambtenaren aanwezig waren en ook mevrouw Kroes en er gesproken is over Uber sinds 2012? Kunt u over elk van deze bijeenkomsten zoveel mogelijk informatie geven?
  • Zijn er e-mails, notities over andere zaken bij de rijksoverheid (vanaf 2012) waarin zowel de naam van mevr. Kroes als Uber genoemd worden? Zo ja, kunt u die aan de Kamer doen toekomen?

Vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht van artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zijn de documenten gedeeltelijk gelakt.

Op 18 januari jl. hebben mijn ambtenaren de technische briefing aan uw Kamer inzake de fiscale behandeling van Uber door de Belastingdienst verzorgd, en op 24 januari ook aan de Eerste Kamer. Hieronder stuur ik u de antwoorden op de Kamervragen.

Is er ooit in de afgelopen acht jaar vanuit de politiek een hint, suggestie, opdracht of andere vorm van sturing geweest om iets te doen waar specifiek het bedrijf Uber baat bij zou hebben, en zo ja, welke actie(s) was/waren dat?

Bij de inventarisatie naar de gevraagde documenten is rekening gehouden met de vraag of er een vorm van sturing is geweest vanuit de politiek. Ik verwijs hiervoor naar de hierna genoemde bijlagen met de toelichting. De bijlagen zijn het resultaat van de toepassing van de gevraagde zoektermen.

Kunt u een overzicht geven van alle contacten van ministers, staatssecretarissen en topambtenaren (DG en hoger) aan de ene kant en met vertegenwoordigers van Uber aan de andere kant sinds 2012?

Uit de inventarisatie binnen het ministerie van Financiën zijn geen contactmomenten tussen topambtenaren (DG en hoger) en bewindspersonen van het ministerie van Financiën gevonden. Wel zijn drie contactmomenten met mevrouw Kroes naar voren gekomen. Omwille van de transparantie zijn de betreffende contacten in bijlage 1 toegevoegd. Hieronder treft u een samenvatting aan van de drie contactmomenten. Contactmomenten vanuit andere ministeries met Uber zijn te vinden in bijlage 4 tot en met 6.

  • • 
    Op 25 mei 2016 is door mevrouw Kroes aan de toenmalige staatssecretaris van Financiën een notitie5 van een voormalig medewerker van Directoraat-Generaal Concurrentie, onderdeel van de Europese Commissie, en een concept van een Europees wetsvoorstel ter informatie doorgestuurd6. Hier is geen vervolgcommunicatie over gevonden. In dezelfde mail geeft mevrouw Kroes aan later die dag een vragenset aan de toenmalige staatssecretaris te zullen sturen.
  • • 
    Diezelfde dag, 25 mei 2016, is de toenmalige staatssecretaris van Financiën benaderd door StartupDelta met een vragenset7. De vragen van StartupDelta zijn via het ministerie van Financiën bij de Belastingdienst uitgezet om te beantwoorden. Omdat het behandelteam van de Belastingdienst reguliere overleggen had met Uber zijn, in afstemming met de Belastingdienst en het ministerie van Financiën, de vragen tijdens een regulier gesprek behandeld. In het contact tussen de Belastingdienst en de het ministerie van Financiën is nadrukkelijk aangegeven dat Uber behandeld moet worden als ieder ander.
  • • 
    Op 24 juni 2016 heeft mevrouw Kroes per mail aan diverse bewindspersonen laten weten dat zij haar functie voor StartupDelta neerlegt en haar rol overdraagt8.

Kunt u een overzicht geven van alle ontmoetingen waarbij minister, staatssecretarissen en/of topambtenaren aanwezig waren en ook mevrouw Kroes en er gesproken is over Uber sinds 2012? Kunt u over elk van deze bijeenkomsten zoveel mogelijk informatie geven?

Er hebben drie ontmoetingen plaatsgevonden waarbij (toenmalige) bewindspersonen en/of topambtenaren van het ministerie van Financiën en mevrouw Kroes bij aanwezig waren. De betreffende documenten zijn in bijlage 2 toegevoegd.

  • • 
    Op 20 juni 2019 heeft een ’Executive Women Event' plaatsgevonden. Hierbij waren de toenmalige Secretaris-Generaal van Financiën en mevrouw Kroes aanwezig9. In totaal waren 160 vrouwen uitgenodigd en is gesproken over het thema 'transitie'. Het is niet bekend of de toenmalige Secretaris-Generaal van Financiën en mevrouw Kroes elkaar gesproken hebben en zo ja, of het over Uber is gegaan.
  • • 
    Op 1 april 2016 heeft de toenmalige staatssecretaris van Financiën contact gehad met mevrouw Kroes over startups10. Uit de terugkoppeling, afkomstig van een medewerker van het ministerie van Financiën, is niet gebleken dat tijdens dit overleg over Uber is gesproken.
  • • 
    Op 11 november 2015 heeft de toenmalige minister van Financiën een FinTech-diner gehad met voormalig staatssecretaris van Financiën, Willem Vermeend, en mevrouw Kroes11. Het diner is opgezet naar aanleiding van het eerdere telefoongesprek tussen de minister en mevrouw Kroes over de mogelijke aanstelling van Willem Vermeend als Special Envoy FinTech. Het is niet bekend of tijdens dit diner gesproken is over Uber.

Zijn er e-mails, notities over andere zaken bij de rijksoverheid (vanaf 2012) waarin zowel de naam van mevr. Kroes als Uber genoemd worden? Zo ja, kunt u die aan de Kamer doen toekomen?

Binnen het ministerie van Algemene Zaken (zie bijlage 4), ministerie van Economische Zaken en Klimaat (zie bijlage 5), ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (zie bijlage 6) en het ministerie van Financiën (zie bijlage 3) zijn documenten waarin zowel Uber als Kroes worden genoemd geïnventariseerd. Niet in alle meegestuurde documenten is een relatie tussen de twee zoektermen aanwezig. Namens de verantwoordelijke bewindspersonen van deze departementen stuur ik uw Kamer de gevraagde documenten toe. Onderdeel van de door het ministerie van Algemene Zaken aangeleverde documenten zijn tevens de in vraag 19 van de Kamervragen van Marijnissen en Leijten (SP) verzochte documenten (kenmerk 2022Z15050).

Bij het ministerie van Financiën zijn nog twee overzichten gevonden waar zowel 'Uber' als 'Kroes' in wordt genoemd in verschillende passages, die niet aan elkaar gerelateerd zijn. Vanwege de fiscale geheimhoudingsplicht en bedrijfsvertrouwelijke informatie kan het document niet gedeeld worden met de Kamer aangezien het belang van de staat alsmede de internationale belangen zich hiertegen verzetten. De overige inhoud van het overzicht valt bovendien niet binnen de reikwijdte van het verzoek. N.a.v. dit document is wel duidelijk geworden dat op 1 april 2016 een gesprek was met de toenmalige staatssecretaris en mevrouw Kroes in het kader van startups. Ondanks dat het tijdens dit gesprek niet over Uber is gegaan, zijn omwille van de transparantie in bijlage 2 de bijbehorende documenten opgenomen.

De staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst,

Marnix L.A. van Rij

4

1

   De letter Z heeft alleen betrekking op 25 087.

2

   Kamerstukken II, 2021-2022, 31 066, nr. 3867.

3

   Kamerstukken II, 2021-2022, 31 066, nr. 3867.

4

   Kamerstukken II, 2022-2023, 31 066, nr. 1141.

5

   Zie bijlage 1.2

6

   Zie bijlage 1.2.1

7

   Zie bijlage 1.1

8

   Zie bijlage 1.3

9

   Zie bijlage 2.1

10

   Zie bijlage 2.2

11

   Zie bijlage 2.3


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.