Maak investeren in mkb makkelijker

Source: Democrats 66 (D66) i, published on Friday, January 27 2023.

Ondernemers hebben geld nodig om te investeren in de toekomst en vergroening van hun bedrijf. Traditioneel gezien financieren banken al tientallen jaren onze mkb-ondernemers. Maar banken geven steeds vaker nul op het rekest bij kleinere leningen voor mkb’ers. Deze ondernemers geven aan dat zij moeilijker aan investeringen voor hun bedrijf kunnen komen.

Romke de Jong

Tweede Kamerlid; Fiscaliteit, Economische Zaken, Innovatie, Plattelandsgebieden

27.01.2023

Tweede Kamer nieuws

Ondernemen en innoveren

D66 Kamerlid Romke de Jong wil dat ondernemers op een makkelijkere manier in hun bedrijf kunnen investeren: “Als een bank niet wil, wil iemand anders misschien wel investeren in de ondernemers. Dat moeten we zo makkelijk mogelijk maken. Want onze ondernemers moeten kunnen groeien, innoveren en vergroenen. Zodat we ook in de toekomst een sterke economie en banen hebben.”

Ondernemers moeten kunnen innoveren en vergroenen

Het moet inzichtelijker worden voor ondernemers waar zij zoal terecht kunnen voor investeringen. Sommige investeringen kunnen bovendien fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt.

De Jong vindt dat het belang van sterke ondernemers niet onderschat kan worden. En ondernemers moeten kunnen innoveren en vergroenen: “Mkb’ers willen kunnen investeren in hun bedrijf. Om die nieuwe energiezuinige machine te kopen. Of om hun pand te isoleren. Of om een nieuw product te ontwikkelen. Banken geven steeds vaker niet thuis. Vooral als het gaat om kleine leningen tot 200.000 euro. Daarom moet het makkelijker worden om andere financiers te vinden.”

D66 heeft zes voorstellen om het makkelijker te maken om te investeren in ons mkb:

  • Zorg voor meer ondersteuning bij (online) financieringsaanvragen
  • Financieringstrechter om snel bij goede aanbieder uit te komen
  • Fiscale voordelen voor investeerders in start-ups
  • Makkelijker kleine investeringen doen door particuliere investeerders, familie of bekenden
  • Ruimte voor de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen
  • Alle ruimte voor alternatieve financiers

Lees hier het zespuntenplan

investeer in ons mkb

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk alle items

08.12.2022

Werk maken van meer waterstof

Waterstof is een duurzame energiedrager die Nederland in de toekomst hard nodig heeft voor een schone industrie. Daarom pleit D66 samen met VVD in een actieplan om onder andere sneller meer waterstof te maken.

Lees verder

09.11.2022

Belastingontwijking door vermogenden met ‘baby-bv’ afschaffen

Nu kunnen zogenaamde “baby-bv’s” worden opgericht waardoor vermogende ouders en hun kinderen geen erf- of schenkbelasting betalen. Zulke baby-bv’s moeten worden afgeschaft.

Lees verder

08.11.2022

Houd belasting opladen elektrische auto laag

Door het voorstel van D66-Kamerlid Romke de Jong blijft het belastingtarief op het opladen van een elektrische auto laag.

Lees verder

Home Nieuws Maak investeren in mkb makkelijker