Europa Vandaag: Eurojust in de spotlight, Timmermans strijkt neer in Mexico

Friday, January 27 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
wetboek en hamer
Bron: The Council of the European Union

Eurojust in de spotlight

Terwijl gisteren bij de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i migratie de agenda overheerste, zijn er vandaag andere onderwerpen aan de beurt. Zo bespreken de justitieministers vandaag de rol van Eurojust i, het Europese orgaan voor de justitiële samenwerking. Specifiek wordt besproken hoe het Europese orgaan de nationale autoriteiten kan ondersteunen in de coördinatie en samenwerking bij justitiële onderzoeken tussen verschillende lidstaten.

Ook wordt specifiek gekeken naar de oorlogsmisdaden in Oekraïne. Er wordt een presentatie gegeven door Zweedse aanklagers van oorlogsmisdaden in samenwerking met Eurojust. Daarna gaan de ministers verder in gesprek over dat onderwerp. De Oekraïense minister van Justitie Denis Malyuska sluit digitaal ook aan om over het onderwerp mee te praten.


 
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Internationale herdenkingsdag Holocaust

Vandaag is het de internationale herdenkingsdag voor de Holocaust, precies 78 jaar geleden werd concentratiekamp Auschwitz bevrijd. Om hierbij stil te staan vindt er vandaag een herdenking in het Europees Parlement i plaats. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen i is hiervoor ook in het Parlement aanwezig.

De Tweede Wereldoorlog vormde de directe aanleiding voor de oprichting van de Europese Unie i. Nadat de huidige lidstaten eeuwenlang met regelmaat met elkaar in oorlog waren, vormden de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust het definitieve keerpunt. In 1950 vonden België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland een eerste stap naar een duurzaam samenwerkend Europa noodzakelijk. In 1946 riep de Britse politicus Winston Churchill echter ook al in een speech op tot een 'verenigd Europa'.


 
Vliegtuig

Timmerman's zet zijn COP28 tour voort in Mexico

Frans Timmermans i zet zijn COP28-reis dit weekend onder het genot van taco's en burrito's voort in Mexico. Na de afgelopen weken al diverse Zuid-Amerikaanse landen te hebben bezocht landt het vliegtuig van de Eurocommissaris morgen in Noord-Amerika.

Hij heeft genoeg tijd om van de Mexicaanse cuisine te genieten, want hij blijft tot 30 januari in het land. Daar gaat hij net als in de andere landen op zijn reis bezig met de voorbereiding van de COP28. Hij ontmoet daarvoor de nationale autoriteiten en diverse andere stakeholders. Zou het de Nederlandse Eurocommissaris lukken om zijn passie voor duurzaamheid over te brengen op de Mexicanen?


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

26 & 27 januari

Raad van de Europese Unie

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken

27 januari

Europees Parlement & Europese Commissie

Internationale herdenkingsdag voor de Holocaust

28 januari

Europese Commissie

Frans Timmermans in Mexico