Senatoren krijgen brief met zorgen bij Biomedische Rekenkamer

Source: 50PLUS i, published on Tuesday, January 24 2023.

De Biomedische Rekenkamer heeft dinsdag 17 januari een brief aangeboden aan de covid-woordvoerders van de Eerste Kamer. In de brief worden zorgen geuit over de aanstaande wijzigingen in de Wet publieke gezondheid. Senator Martine Baay nam namens 50PLUS de petitie mede in ontvangst. Dinsdag 18 januari bespreken de commissies de procedure van de behandeling van dit wetsvoorstel.

Met het verschijnen en voortduren van de coronabeleidscrisis wordt volgens de website biomedische-rekenkamer.nl steeds meer duidelijk dat de rechtsstaat onder druk staat als een medische crisis zich voordoet. Onafhankelijke, dat wil zeggen van de overheidsinstituten ontkoppelde, beoordeling van de situatie is volgens de Biomedische Rekenkamer slechts mogelijk als essentiële gegevens openbaar toegankelijk zijn. Dit vereist gerichte verzoeken aan belangrijke spelers en desnoods een rechtsgang. Deze datatransparantie is de missie van De Biomedische Rekenkamer.

Met het wetsvoorstel tot de eerste wijziging van de Wet publieke gezondheid beoogt het kabinet een versterkte pandemische paraatheid. Hiermee komt er een wettelijk kader voor collectieve maatregelen voor de bestrijding van een epidemie van infectieziekten behorend tot groep A1, of een directe dreiging daarvan. Zoals bijvoorbeeld COVID-19. De verspreiding van dergelijke infectieziekten levert volgens het kabinet een gevaar op voor de volksgezondheid. Het is dan noodzakelijk om snel te kunnen handelen en maatregelen te kunnen nemen om de verspreiding te voorkomen.

© 18 januari 2023