Europa Vandaag: de verhuiswagens vertrekken weer richting Straatsburg, Timmermans in Abu Dhabi

Friday, January 13 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Gebouw Europees Parlement in Straatsburg met vlaggen © Europese Unie 2014, Europees Parlement

De verhuiswagens vertrekken weer richting Straatsburg

Vandaag vindt in Brussel een persconferentie plaats ter voorbereiding op de eerste plenaire week van 2023 in Straatsburg. De Europarlementariërs, uitgerust van het kerstreces, hebben in de afgelopen week weer flink kunnen warmlopen met een druk programma vol commissievergaderingen. Als zij volgende week die lijn weten voort te zetten, belooft het een nuttige week te worden.

Er staan in ieder geval genoeg interessante onderwerpen op het programma. Zo presenteert het Zweedse voorzitterschap haar activiteitenprogramma aan het Parlement i en wordt er gedebatteerd over de oprichting van een tribunaal voor oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Hét bespreekpunt wordt echter de Qatargate en de opheffing van de parlementaire immuniteit van enkele leden van het parlement.

Ook in 2023 ontbreken er geen debatten over gevallen van schending van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat en de terroristische dreiging van uiterst rechtse, extremistische netwerken op de agenda.


 
Eva KAILI speaks in plenary session - Week 17 2017 in Brussels - State of play of the second review of the economic adjustment programme for Greece
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

Wie vervangt Eva Kaili?

Ook staat komende plenaire week de verkiezing van een nieuwe ondervoorzitter van het Europees Parlement op de agenda. De voormalig vicevoorzitter, Eva Kaili i, heeft namelijk een minder gezellig kerstreces gehad. Vlak voor de laatste plenaire week van 2022 werd zij opgepakt wegens een onderzoek naar pogingen van Qatar om invloed te kopen in het Europees Parlement. Inmiddels is zij naast haar functie als vicevoorzitter van het Parlement, ook haar partij kwijt. Wie wordt haar vervanger?


 
Frans Timmermans
Bron: European Commission

Timmermans en Simson in Abu Dhabi

Het lijkt nog ver weg (november), maar in Abu Dhabi zijn de voorbereidingen voor de jaarlijkse klimaatconferentie COP al van start gegaan. En aan wie denk je als je denkt aan de bestrijding van klimaatverandering? De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans i!

Het is dan ook bijna vanzelfsprekend dat hij dit weekend afreist naar de Verenigde Arabische Emiraten om te helpen bij de voorbereidingen. Als hij er toch is, sluit hij gelijk samen met zijn collega Kadri Simson i aan bij de algemene vergadering van de International Renewable Energy Agency (IRENA).


En verder...

is het vandaag de tweede dag van het bezoek van het College van Commissarissen i aan het noorden van Zweden. Vanochtend zijn de Commissarissen bij de inhuldiging van de eerste ruimtehaven op het EU i-vasteland waar satellieten gelanceerd kunnen worden. Koning Carl XVI Gustaf van Zweden knipt het lint door.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

12-13 januari

Europese Commissie

Tweedaags werkbezoek in Zweden

13 januari

Europees Parlement

Pre-session briefing

14 januari

Europese Commissie

Timmermans en Simson in Abu Dhabi