Europa Vandaag: gaat de storm in de Europese Unie dit weekend weer liggen?

Friday, December 16 2022, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Persconferentie na debat over Toekomst van Europa met Mateusz Morawiecki
Bron: © European Union, 2018

Wéér een veto?

Na een rumoerige week met een corruptieschandaal, toetredingsontwikkelingen en nog stéeds geen prijsplafond voor energie, lijkt vanaf vandaag de rust weer terug te keren in de Europese Unie. Vandaag zou eigenlijk de tweede dag van de Europese Raad plaatsvinden, maar bij aanvang werd gisteren bekend dat de top toch maar één dag zou duren.

Bij aanvang bleek bovendien dat de top niet zo soepel zou verlopen als de meeste regeringsleiders hadden verwacht. De Poolse regering heeft de afgelopen periode aangekeken hoe Hongarije een deal wist te sluiten rondom de ingehouden fondsen vanwege de rechtsstaat, en leek hier zelf ook mogelijkheden te zien. Een nieuw veto van Polen tegen de invoering tegen van een minimumbelasting voor grote multinationals, bleek dan ook op de loer te liggen. Daarmee was onduidelijk of het hele pakket, waar ook de 18 miljard euro steun voor Oekraïne onder valt, wederom in duigen zou vallen.


 
Paspoortcontrole
Bron: Frontex

Weet Von der Leyen de gemoederen te sussen?

Gisteren gaf voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, aan dat ze niet te spreken is i over de weigering van andere lidstaten, waaronder Nederland, om Bulgarije en Roemenië te laten toetreden tot de Schengenzone. Zij sluit zich daarmee aan bij de Europese Commissie, de instelling die nagaat of een land aan de eisen voldoet, dat het licht voor de landen al eerder op groen zette.

Is het toevallig dat Commissievoorzitter Von der Leyen dit weekend, een ruime week na de afwijzing van Roemenië, afreist naar het land? Ze neemt daar deel aan de ondertekeningsceremonie van het memorandum van overeenstemming voor de ontwikkeling van de onderzeese kabel voor Black Sea Energy. Nu maar hopen dat ze haar paspoort niet vergeet!


En verder...

...is de redactie van Europa-Nu druk bezig met de laatste puntjes op de i voor de Hofvijver. De maandelijkse uitgave van het Montesquieu Instituut komt maandag namelijk met een speciale Europa-special en diverse redacteuren van onze website leveren hier een bijdrage aan.

Wil je de Hofvijver maandag direct in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan via deze link.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

17 december

Europese Commissie

Von der Leyen in Roemenië