Eindelijk visumvrij reizen voor Kosovo in de EU

Source: M.J.A. (Thijs) Reuten i, published on Wednesday, December 14 2022.

Door Thijs Reuten op 14 december 2022 Delen

Het is zover: vanaf volgend jaar kunnen inwoners van Kosovo visumvrij reizen in de EU. Daarover bereikte de EU vandaag een langverwacht akkoord.

Kosovaren zijn de enige inwoners van de Westelijke Balkan die nog altijd een visum aan moesten vragen om de EU te betreden. Dat is oneerlijk en onterecht.

Voorwaarden

Wil een land visumvrijheid voor de EU krijgen, moet het aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo moet de rechtstaat op orde zijn en de eigen grenscontroles moeten aan de Europese normen voldoen. Kosovo heeft al ruimschoots laten zien aan die voorwaarden te voldoen.

Een aantal landen waaronder Nederland en Frankrijk lagen lange tijd dwars. Zodra deze lidstaten hun zinloze blokkade hadden opgegeven, zijn we gestart met onderhandelen.

Vakantie of werktrip

Inwoners van Kosovo kunnen nu vakanties, familiebezoeken en werktrips plannen zonder een visum aan te vragen. Dat betekent niet alleen het einde aan veel bureaucratisch gedoe, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in de Europese toekomst van Kosovo. Verdere stappen richting de EU zijn van groot belang voor Kosovo en voor ons.