Amendement van het ld Agnes Mulder c.s. over het maximeren van het aantal keren dat door de IMG in te roepen deskundigen tegenbewijs mogen leveren - Wijziging van het voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (novelle verbetering uitvoerbaarheid)

Dit amendement i is onder nr. 19 toegevoegd aan wetsvoorstel 36094 - Versterking van gebouwen in de provincie Groningen (novelle verbetering uitvoerbaarheid) i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van het voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (novelle verbetering uitvoerbaarheid); Amendement; Amendement van het ld Agnes Mulder c.s. over het maximeren van het aantal keren dat door de IMG in te roepen deskundigen tegenbewijs mogen leveren
Document date 06-12-2022
Publication date 06-12-2022
Nummer KST3609419
Reference 36094, nr. 19
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2022-

2023

36 094

Wijziging van het voorstel van wet tot wijziging van de Tijdelijke wet Groningen in verband met de versterking van gebouwen in de provincie Groningen (novelle verbetering uitvoerbaarheid)

Nr. 19

AMENDEMENT VAN HET LID AGNES MULDER C.S.

Ontvangen 6 december 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel I, onderdeel B, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ba

Artikel I, onderdeel D, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    Voor de tekst wordt een aanhef ingevoegd, luidende:

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:.

  • 2. 
    Voor de bestaande tekst wordt een «1.» ingevoegd en in de tekst wordt «artikel 12, vierde lid,» vervangen door «het vierde lid».
  • 3. 
    Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
  • 2. 
    Er wordt een lid toegevoegd, luidende:
  • 5. 
    Het Instituut stelt eisen aan de deskundige, waaronder begrepen het aantal keren dat de deskundige per aanvraag mag onderzoeken of de schade evident en aantoonbaar uitsluitend een andere oorzaak heeft dan beweging van de bodem als gevolg van de aanleg of exploitatie van een mijnbouwwerk als bedoeld in artikel 177a, eerste lid, van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek.

Toelichting

Ondanks het bewijsvermoeden zijn er nog steeds veel gevallen waarin inwoners veel kosten en inspanningen moeten maken om schades vergoed te krijgen. Dit omdat zij eerst twijfel moeten aangeven of het ongelijk van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) aan moeten tonen, wanneer deze organisatie van mening is dat een schade niet door mijnbouw is veroorzaakt. Zo zijn er gevallen bekend waarin een inwoner al drie keer gelijk heeft gekregen en het IMG vervolgens de schade door

kst-36094-19 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

een vierde deskundige wil laten beoordelen in plaats van over te gaan tot het vergoeden van deze schade.

Met dit amendement beoogt de wetgever te regelen dat dergelijke situaties niet meer voor kunnen komen, doordat het aantal keren dat een deskundige per aanvraag mag onderzoeken of de schade door iets anders dan mijnbouw is veroorzaakt wordt beperkt. Het is hierbij nadrukkelijk niet de bedoeling dat, naast het IMG, ook de inwoner wordt beperkt. Uitgangspunt van de wetgever bij de te stellen regels is dat het Instituut idealiter maximaal één keer, maar in elk geval niet meer dan twee keer, een andere autonome oorzaak ten grondslag legt aan de schade, en daarna direct tot toekenning van schade overgaat.

Agnes Mulder Van Wijngaarden Van Meenen Segers

Tweede Kamer, vergaderjaar 2022-2023, 36 094, nr. 19 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.