EU mag niet toegeven aan chantagepraktijken Orbán

Source: M.J.A. (Thijs) Reuten i, published on Thursday, November 24 2022.

Door Thijs Reuten op 24 november 2022 Delen

Het is absoluut geen optie om de nu geblokkeerde Europese fondsen richting Hongarije vrij te geven. Problemen rechtsstaat

De fundamentele rechtsstaatproblemen zijn te groot en de maatregelen die premier Orbáns regering voorstelt, zijn onvoldoende om hier verandering in te brengen. Dat stelt het Europees Parlement in een resolutie over de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Hongarije over het herstelfonds en de meerjarenbegroting. Het geld is geblokkeerd omdat het land de Europese waarden aan de laars lapt.

Orbán chanteert

Sinds oktober dit jaar ben ik namens de Europese sociaaldemocraten verantwoordelijk voor het Hongarije-dossier. Samen met mijn collega’s diende ik deze resolutie in. Premier Orbán blokkeert momenteel een cruciaal steunpakket voor Oekraïne van 18 miljard euro in een poging de EU te chanteren. Dat noodgeld is bedoeld om Oekraïense ziekenhuizen te laten draaien, spoorwegen te herstellen en vluchtelingen te huisvesten. Het is compleet ongeloofwaardig dat dezelfde premier wél de oprechte intentie heeft om de rechtsstaat in zijn land te herstellen.

Rechtsstaatmechanisme

De Europese Commissie zette in september voor het eerst het nieuwe rechtsstaatmechanisme in. Hongarije moest eerst de rechtsstaat hervormen, alvorens ze recht zou hebben op 7,5 miljard euro aan cohesiefondsen. De Europese lidstaten moeten in december besluiten of ze het daarmee eens zijn. We moeten echt vasthouden aan dit voorstel. De Commissie heeft er helaas voor gekozen het nieuwe mechanisme zeer beperkt in te zetten. Als we nu ook nog zouden besluiten dat Orbán toch recht heeft op dit geld, ontmantelen we de rechtsstaattoets al bij de eerste inzet.

Geld bij de juiste mensen

Gelukkig adviseert de Commissie dit inmiddels ook aan de lidstaten. Ik reken erop dat de Raad deze keer geen roet in het eten gooit. Daarnaast is het van groot belang om vast te houden aan het besluit om het coronaherstelfonds pas uit te keren wanneer Hongarije kan garanderen dat dit bij de juiste mensen terechtkomt.

Bescherm de democratie

Het Europees Parlement schaart zich vandaag met een grote meerderheid achter deze conclusie, maar roept de Commissie ook op andere manieren te vinden Hongaarse gemeenten en maatschappelijke organisaties te financieren. Wij willen niets liever dan de Hongaren ondersteunen, maar dat kan alleen door hun democratie onvoorwaardelijk te beschermen. Pas wanneer we effectieve, onomkeerbare en positieve verandering zien in Hongarije, kan de EU de herstel- en meerjarenfondsen uitbetalen. Daarom mogen we absoluut niet toegeven aan de chantagepraktijken van Orbán. Hij kan de EU alleen gijzelen wanneer wij dat zelf laten gebeuren.