Bijna 200 VVD-leden spreken steun uit voor de spreidingswet en beperking asielinstroom

Source: Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, published on Wednesday, November 16 2022.

Aankomende zaterdag zal er tijdens het partijcongres van de VVD door Ietje Jacobs - Setz (fractievoorzitter VVD Groningen) en Michiel Suijker (landelijk voorzitter JOVD) samen met bijna 200 andere VVD’ers een motie worden ingediend. Zij spreken zich uit voor het invoeren van de spreidingswet in combinatie met maatregelen die bijdragen aan beperking van de asielinstroom.

Honderden VVD-leden van Stadskanaal tot Purmerend en van Rotterdam tot Maastricht hebben massaal deze motie mede ingediend om tijdens het congres hun realistische liberale geluid te laten horen. Tijdens het congres zullen deze verschillende geluiden gehoord worden, maar deze groep laat een duidelijke stem horen door middel van deze breed gedragen motie. Zij willen dat de VVD een partij blijft die werkt aan een realistisch liberale en effectieve oplossing en dus niet meegaat in onhaalbare oplossingen met populistische inslag.

Ietje Jacobs, fractievoorzitter VVD Groningen: “We hebben niet de luxe om maatregelen de prullenbak in te vegen omdat ze niet 100% in ons verkiezingsprogramma staan. De spreidingswet biedt een oplossing voor ongelijke verdeling van asielzoekers in ons land. In mijn Groningen doen we veel meer dan op andere plekken in het land. We moeten solidair zijn met elkaar. Zeker in deze tijd. Met deze motie geven we een duidelijk signaal af aan onze Tweede Kamerfractie dat ze hiermee aan de slag moeten gaan!”

Michiel Suijker, landelijk voorzitter JOVD: “Het is niet liberaal om te pleiten voor een instroombeperking over de rug van vluchtelingen die in de kou liggen. We moeten niet denken dat de oorzaak wordt opgelost door het gevolg te bestrijden. Liberalen gaan uit van de kracht van het individu en de overheid moet de vrijheid van ieder individu beschermen. Hierom dient verantwoordelijkheid genomen te worden op het moment dat er onvoldoende opvangplekken ter beschikking worden gesteld. Er bestaat geen tegenstelling tussen de spreidingswet en strengere instroomeisen.”