Europa Vandaag: Eerste Kamercommissie Europese Zaken houdt de vinger aan de pols

Tuesday, November 1 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Tijdelijk gebouw Eerste Kamer (Foto gemaakt door Kevin Bergenhenegouwen)
Bron: © Kevin Bergenhenegouwen

Eerste Kamercommissie Europese Zaken houdt de vinger aan de pols

De vaste Eerste Kamercommissie voor Europese Zaken i (EUZA) buigt zich vandaag over een volle agenda. Zo bespreken ze Wopke Hoekstra's brief over de Europese Raad van 20 en 21 oktober, en ook het verslag over de lancering van de Europese Politieke Gemeenschap die 6 oktober plaatsvond.

Naast terugblikken is er uiteraard vooral ruimte gereserveerd voor lopende zaken. De motie-Koole II wordt zorgvuldig besproken. Deze motie pleit voor een meerjarig plan om Nederlandse burgers actief én evenwichtig te informeren over de Europese Unie i. (Iets waar u als lezer vast ook interesse in heeft!)

Aansluitend neemt EUZA het Werkprogramma van de Europese Commissie 2023 onder de loep. Op 18 oktober verscheen dit werkprogramma op de Haagse deurmat, met als titel 'Een Unie die standvastig en verenigd is.' Het werkprogramma stippelt een collectieve aanpak uit tegen de Russische invasie in Oekraïne en de energiecrisis. Wat zou EUZA hiervan vinden?


 
PEC Michel meets President of Niger
Bron: The Council of the European Union

Europarlementariërs op werkbezoek in Niger

Europarlementariërs van de commissie Veiligheid en Defensie zijn gisteren voor werkbezoek naar Niger gevlogen. Vandaag beginnen de vergaderingen die vooral bedoeld zijn om de samenwerking tussen de EU en Niger te versterken.

Ze gaan in gesprek met een aantal experts over de politieke stabiliteit in de regio en het gevecht tegen jihadisme.


En verder...

Stellen sommigen dat Deense premier Mette Frederiksen i het bont heeft gemaakt. In Denemarken zijn vandaag vervroegde verkiezingen omdat de Deense partij Sociaaldemocraten een minderheidsregering vormt en vanaf vandaag niet langer kan rekenen op steun van gedoogpartij de Sociaal Liberalen. Dit onder andere naar aanleiding van de nertsencrisis tijdens de coronacrisis.

Op eigen bodem ontmoeten de slimste uitvinders en belangrijkste beleidsmakers op het gebied van technologische innovatie elkaar. De GovTech Summit in Den Haag staat in teken staan van gezondheid, klimaatuitdagingen, digitale veiligheid en de machtige oogst van AI en data.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

1 november

Eerste Kamer

Commissie Europese Zaken

1 november

Europees Parlement

Bezoek aan Niger

1 november

GovTech Summit

Technische innovatie