Week zes van de verhoren van enquêtecommissie Groningen

Friday, September 30 2022, 14:51

DEN HAAG (PDC i) - Komende maandag start de zesde verhoorweek van de parlementaire enquêtecommise aardgaswinning i Groningen (Pegas). Op 3 oktober starten de verhoren met Geert-Jan ten Brink, voormalig burgemeester van Slochteren en de huidige dijkgraaf van waterschap Hunze en Aa's. Daarna volgt Bart Jan Hoevers, manager en algemeen directeur van Gasunie Transport Services en voormalig projectleider van het ministerie van Financien. Ook het verhoor van Henk Kamp i gaat verder. Kamp was minister van Economische Zaken van 2012 tot 2017.

Woensdag spreekt de commissie Wouter Raab, oud-directeur Financieringen bij de Generale Thesaurie en later van Inspectie der Rijksfinanciën op het ministerie van Financiën. Directeur-generaal Klimaat en Energie Sandor Gaastra van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt ook verhoord.

Namens Esso wordt Filip Schittecatte, Gas marketing commerical manager van Esso Nederland, op woensdag verhoord en spreekt de commissie Rolf de Jong, Director Upstream van Esso Nederland en ExxonMobil, op vrijdag. Donderdag verhoort de commissie Marjan van Loon, President-directeur van Shell sinds 2016. Esso en Shell richtten samen de NAM op in 1947. Beide multinationals komen deze week dus aan het woord.

Verder staan verhoren met Jan Willem van Hoogstraten, CEO van Energie Beheer Nederland, en René Paas i, Commissaris van de Koning in Groningen sinds 2016, op de agenda. De openbare verhoren van de parlementaire enquête vinden tot eind oktober plaats.

Bron: Tweede Kamer