Europa Vandaag: de dreiging komt van alle kanten

Thursday, September 29 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Afbeelding van nepnieuws

Buitenlandse inmenging in de Tang houden

De 'Bijzondere Commissie buitenlandse inmenging in alle democratische processen in de Europese Unie, met inbegrip van desinformatie', voor het gemak de INGE2-commissie gedoopt, houdt vandaag een hoorzitting over Russische desinformatie en propaganda met betrekking tot Oekraïne. De Commissie gaat in gesprek met journalisten en onderzoekers van onafhankelijke media en desinformatie-platforms zoals Bellingcat. Ook Dmitri Moeratov, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2021, is te gast.

De dreiging komt ook uit Chinese hoek, onder meer door inmenging in de Taiwanese publieke opinie. De Commissie ontvangt daarom ook Audrey Tang, de Taiwanese minister van Digitale Zaken, om de Taiwanese aanpak van desinformatie te bespreken.


 
Chinese hulpgoederen voor Italië - foto: Marco Zeppetella
Bron: Europese Commissie/Marco Zeppetella

Bedreigingen voor de interne markt aanpakken

De bevoegde ministers van de lidstaten komen vandaag samen in de Raad Concurrentievermogen, waar ze onder meer zullen debatteren over het voorgestelde noodinstrument voor de eengemaakte markt. Dat noodinstrument zou de EU in buitengewone omstandigheden moeten helpen om snel te reageren op crises, door bijvoorbeeld voorrang te geven aan de levering van crisisrelevante producten. Tijdens de Raad stellen Frankrijk en Duitsland ook nog een gezamenlijke non-paper voor over het veiligstellen van de levering van kritieke grondstoffen.


 
Vlag China en EU
Bron: European Parliament

... en terwijl de klimaatcrisis beheersen

Eurocommissaris Frans Timmermans i, bevoegd voor de Europese Green Deal i, ontvangt vandaag de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua. Hij speelt een belangrijke rol in de Chinese klimaatambities en zat vanuit die rol al meerdere keren samen met Timmermans. Gezien China's reputatie als grootste CO2-uitstoter ter wereld zal er vast veel te bespreken zijn.


En verder...

Volgens Nederlandse waterbedrijven hangt Nederland ook nog een dreigende drinkwatercrisis boven het hoofd. Zal Vivianne Heijnen i, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, het daar vandaag ook over hebben tijdens haar ontmoeting met Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor milieu, oceanen en visserij i?

Uitgebreide bio Virginijus Sinkevičius


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

28 september, 9:00-12:30

Europees Parlement (INGE2-commissie)

Hoorzitting over desinformatie

28 september

Raad van de Europese Unie

Raad Concurrentievermogen

28 september

Europese Commissie (Frans Timmermans)

Frans Timmermans ontvangt klimaatgezant China

28 september

Europese Commissie (Virginijus Sinkevičius)

Virginijus Sinkevičius ontvangt Vivianne Heijnen