Gewijzigd amendement Van den Berg/Hijink ter vervanging van nr. 11 over verplicht gebruik van open en waar mogelijk internationale standaarden (API) - Regels inzake het elektronisch delen en benaderen van gegevens tussen zorgverleners in aangewezen gegevensuitwisselingen (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg)

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 25 toegevoegd aan wetsvoorstel 35824 - Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Regels inzake het elektronisch delen en benaderen van gegevens tussen zorgverleners in aangewezen gegevensuitwisselingen (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg); Amendement; Gewijzigd amendement van de leden Van den Berg en Hijink ter vervanging van nr. 11 over verplicht gebruik van open en waar mogelijk internationale standaarden (API)
Document date 14-09-2022
Publication date 14-09-2022
Nummer KST3582425
Reference 35824, nr. 25
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 824

Regels inzake het elektronisch delen en benaderen van gegevens tussen zorgverleners in aangewezen gegevensuitwisselingen (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg)

Nr. 25

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DEN BERG EN HIJINK TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 11

Ontvangen 14 september 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Aan artikel 1.4, derde lid, onderdeel b, wordt toegevoegd «met dien verstande dat de norm alleen aangewezen kan worden als in de norm eisen zijn gesteld aan de te gebruiken koppelvlakken, die voldoen aan een door de Minister geborgde API-strategie die gebaseerd is op open en waar mogelijk internationale standaarden en er voor zorgdragen dat de gegevens die onderdeel uitmaken van de aangewezen gegevensuitwisseling op een gestandaardiseerde manier worden ontsloten tussen applicaties».

Toelichting

Om gegevens op gestandaardiseerde manier uit te wisselen tussen verschillende systemen kan er gebruik worden gemaakt van Application Programming Interfaces (API's). De regering heeft eerder aangegeven (27 259, nr. 272) dat het zorgveld positief heeft gereageerd op de mogelijkheid van een API-strategie en dat de bereidheid om hieraan mee te werken groot is. Het voornemen is dat in 2022 de eerste versie van een API-strategie gereed zal zijn en dat de eerste API's opgenomen worden in een daarop gebaseerde bibliotheek van open API's. De indienster beoogt met dit amendement in de wet op te nemen dat systemen van zorgaanbieders deze open (en waar mogelijk internationale) standaarden (API's) verplicht moeten gebruiken.

Van den Berg Hijink

kst-35824-25 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 824, nr. 25


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.