Amendement Stoffer c.s. ter vervanging van nr. 13 over het delen van gegevens op verzoek van de deelnemer - Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen)

Dit amendement i;Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 24 toegevoegd aan wetsvoorstel 36067 - Wet toekomst pensioenen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen); Amendement; Amendement van het lid Stoffer c.s. ter vervanging van nr. 13 over het delen van gegevens op verzoek van de deelnemer
Document date 13-09-2022
Publication date 13-09-2022
Nummer KST3606724
Reference 36067, nr. 24
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

 

36 067

Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen)

Nr. 24

GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID STOFFER C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 13

Ontvangen 13 september 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

 

Artikel I, onderdeel BB, komt te luiden:

BB

Artikel 51 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt «op duidelijke en begrijpelijke wijze» vervangen door «op duidelijke wijze» en vervalt in de tweede zin

«, waaronder de mogelijkheid tot omzetting in een variabele uitkering,».

  • 2. 
    Het tweede lid komt te luiden:
  • 2. 
    Het pensioenregister heeft mede tot doel op verzoek:
  • a. 
    de pensioenuitvoerder te informeren bij welke andere pensioenuit-voerder een gewezen deelnemer pensioenaanspraken opbouwt ten behoeve van de toepassing van artikel 70a; en
  • b. 
    van de deelnemer, de gewezen deelnemer, gewezen partner of pensioengerechtigde de gegevens aan een door de deelnemer, de gewezen deelnemer, gewezen partner of pensioengerechtigde aan te wijzen pensioenuitvoerder te verstrekken ten behoeve van de toepassing van artikel 48a, voor zover deze aangewezen uitvoerder daarmee heeft ingestemd.
  • 3. 
    In het elfde lid wordt «de scenario's,» vervangen door «de gegevensverstrekking aan de aangewezen pensioenuitvoerder, de scenario's,».

II

Artikel VII, onderdeel BB, komt te luiden:

kst-36067-24

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 36 067, nr. 24    1

BB

Artikel 62 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. 
    In het eerste lid wordt «op duidelijke en begrijpelijke wijze» vervangen door «op duidelijke wijze» en vervalt in de tweede zin «, waaronder de mogelijkheid tot omzetting in een variabele uitkering,».
  • 2. 
    Het tweede lid komt te luiden:
  • 2. 
    Het pensioenregister heeft mede tot doel op verzoek:
  • a. 
    de pensioenuitvoerder te informeren bij welke andere pensioenuit-voerder een gewezen deelnemer pensioenaanspraken opbouwt ten behoeve van de toepassing van artikel 81a; en
  • b. 
    van de deelnemer, de gewezen deelnemer, gewezen partner of pensioengerechtigde de gegevens aan een door de deelnemer, de gewezen deelnemer, gewezen partner of pensioengerechtigde aan te wijzen pensioenuitvoerder te verstrekken ten behoeve van de toepassing van artikel 59a.
  • 3. 
    In het elfde lid wordt «de scenario's,» vervangen door «de gegevensverstrekking aan de aangewezen pensioenuitvoerder, de scenario's,»

Toelichting

In de Wet toekomst pensioenen wordt in artikel 48a een nieuwe verplichting geïntroduceerd, namelijk de verplichting voor pensioenuit-voerders om deelnemers, gewezen deelnemers, gewezen partners of pensioengerechtigden op een adequate wijze te begeleiden bij het maken van een keuze binnen pensioenovereenkomsten. Deze verplichting kan middels dit amendement, middels het toevoegen van sub b aan artikel 51 lid 2, eenvoudiger ingevuld worden door pensioenuitvoerders. Maar vooral zorgt dit amendement voor een vollediger beeld van alle pensioendata van deelnemers, voor een betere keuzebegeleiding en daarmee voor betere keuzes voor deelnemers.

Dit amendement zorgt ervoor dat deelnemers, op uitdrukkelijk verzoek, gegevens uit het overzicht op mijnpensioenoverzicht.nl kunnen delen met pensioenuitvoerders. Alleen op verzoek van aanspraak- of pensioengerechtigde is gegevensdeling toegestaan. Zij hebben hiertoe geen verplichting. Ook de vormgeving van de gegevensdeling moet zorgvuldig gebeuren, met de noodzakelijk privacy- en gegevensdelingswaarborgen.

Stoffer

Smals

Ceder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 36 067, nr. 24


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.