Amendement Palland/Ceder over een jaarlijkse keuze voor voortzetting risicodekking - Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen)

Dit amendement i is onder nr. 17 toegevoegd aan wetsvoorstel 36067 - Wet toekomst pensioenen i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen); Amendement; Amendement van de leden Palland en Ceder over een jaarlijkse keuze voor voortzetting risicodekking
Document date 12-09-2022
Publication date 12-09-2022
Nummer KST3606717
Reference 36067, nr. 17
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

 

36 067

Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen)

Nr. 17

AMENDEMENT VAN DE LEDEN PALLAND EN CEDER

Ontvangen 12 september 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

 

In het in artikel I, onderdeel JJ, voorgestelde artikel 61a, derde lid, wordt «De uitruil wordt voortgezet indien de gewezen deelnemer daarmee instemt.» vervangen door «De uitruil wordt stopgezet indien er niet langer recht op uitruil op grond van het tweede lid is, dan wel indien de gewezen deelnemer aangeeft de uitruil niet te willen voortzetten.».

II

In het in artikel VII, onderdeel JJ, voorgestelde artikel 73a, derde lid, wordt «De uitruil wordt voortgezet indien de gewezen deelnemer daarmee instemt.» vervangen door «De uitruil wordt stopgezet indien er niet langer recht op uitruil op grond van het tweede lid is, dan wel indien de gewezen deelnemer aangeeft de uitruil niet te willen voortzetten.».

Toelichting

Deelnemers die bewust (opt-in) gebruik hebben gemaakt van de vrijwillige voortzetting (op de datum van einde deelneming bij het fonds) krijgen jaarlijks een brief over het voortzetten dan wel beëindigen van deze dekking. Zonder reactie is de default beëindigen. Dit zou tot onwenselijke situaties kunnen leiden doordat mensen zich niet bewust zijn van deze stopzetting, bijvoorbeeld omdat ze de brief niet (goed) hebben gelezen of omdat zij mogelijk al ziek zijn en de brief niet hebben kunnen lezen. Door de default aan te passen van stopzetten naar voortzetten, voorkomt dit schrijnende gevallen bij nabestaanden van deelnemers.

Palland

Ceder

kst-36067-17

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 36 067, nr. 17


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.