Digital ID: het vervolg op de QR-code?

Source: Forum voor Democratie (FVD) i, published on Thursday, June 30 2022.
  • De Europese Commissie werkt aan een Europese Digitale Identiteit
  • Persoonsgegevens worden daarmee onveranderbaar en permanent vastgelegd op de Europese blockchain
  • Forum voor Democratie wil digitalisering een halt toeroepen en onze privacy beschermen

In juni 2021 presenteerde de Europese Commissie haar plan voor de ontwikkeling van een Europese Digitale Identiteit. Volgens de commissie een nodige stap in het beschermen van burgerrechten, data en privacy. De huidige technologie van overheidsinstanties zou gedateerd zijn en ontoegankelijk voor miljoenen Europese burgers.

En daarom wordt gewerkt aan een digitale wallet waarin al uw persoonsgegevens en online transacties centraal worden vastgelegd. De commissie wil blockchain technologie gebruiken, opdat het systeem minder gevoelig is voor hacks en cyberaanvallen, zoals bij ‘traditionele’ systemen momenteel het geval is. Maar het gaat aan haar doel voorbij. In de centralisering van data schuilt het gevaar van machtsmisbruik. Grootbedrijf en overheid kunnen met de Europese Digitale Identiteit in toenemende mate controle over ons leven uitoefenen.

Volgens verschillende bedrijven is de Europese Digitale Identiteit zelfs een vervolgstap van het coronatoegangsbewijs, waarmee de overheid met een druk op de knop toegang tot bepaalde plekken kon ontzeggen. Het nieuwste plan is dan slechts een uitbreiding van het toegangsbewijs, met meer voorwaarden en daarmee ook meer controle over ons leven.

Zo liet liet Michael Evans, president van Alibaba Group, in een bekend gesprek weten dat de retailgigant een persoonlijke CO2-tracker ontwikkelt, waarmee de uitstoot van aankopen, reizen en verbruik van een consument worden gemeten. Op deze manier komen klimaatregels en klimaatnormen niet slechts van overheidswege, maar ook vanuit het grootbedrijf.

In Bologna is men dit jaar ook begonnen aan de registratie van milieugerelateerde handelingen. Een puntensysteem is geïntroduceerd waarmee burgers op basis van ‘gewenst gedrag’ punten kunnen verdienen, waarmee ze voordelen in het sociaal-maatschappelijk genieten. Korting op het openbaar vervoer, bijvoorbeeld. Maar elke vorm van normering vereist ook een vorm van handhaving. Het toekennen van minpunten, op basis van ‘ongewenst gedrag’, wordt daardoor niet uitgesloten.

Ook onze eigen regering heeft aangegeven mee te willen werken aan de ontwikkeling van de Europese Digitale Identiteit. In het regeerakkoord (p. 32) wordt zelfs de ambitie uitgesproken om ‘het voortouw te nemen’ op het vlak van digitale identiteit. Frederik Jansen stelde namens FVD Kamervragen over welke functionaliteiten een dergelijk digitaal identiteitsbewijs met zich mee zou krijgen, maar kreeg geen concreet antwoord.

De privacy van miljoenen Nederlanders staat op het spel. Met de ontwikkeling van vergaande digitalisering en registratie ligt totalitarisme op de loer - nog extremer dan we tijdens de ‘coronacrisis’ hebben meegemaakt. Morgen is het debat over de hoofdlijnen van Digitale Zaken waarin Frederik Jansen deze ontwikkelingen aan de kaak zal stellen. Forum voor Democratie zal zich altijd blijven uitspreken tegen oprukkend totalitarisme, en altijd blijven strijden voor de vrijheid van ons allemaal.

Blijf op de hoogte!

  • Als eerste updates over alles wat er gebeurt

  • Persoonlijke weekbrief van Thierry Baudet

  • Exclusief en ongecensureerd; geen Big Tech

  • Meer dan 70.000 anderen!

Aanmelden

Understanding the conflict in Ukraine

20 juni 2022

Waarom Oekraïne geen lid mag worden...

08 juni 2022

“De wetenschap” wordt vooral ondermijnd door...

06 juni 2022

World Economic Forum: afspraken, maar niet...

27 mei 2022

Is Van Dissel corrupt? Van Meijeren...

26 mei 2022

Tom-Jan Meeus (NRC): columnist van de...

20 mei 2022

De uitslag van het ledenreferendum!

17 mei 2022

Het grote referendumdebat!

13 mei 2022

Aanpakken immigratie

  • Immigratiebeleid naar Australisch model
  • Grenzen weer controleren
  • Remigratie bevorderen

Lees meer

Klimaat

  • Intrekken klimaatwet
  • Geen subsidie voor windturbines, zonneparken en biomassacentrales
  • Niet van het gas af

Lees meer

Corona

  • Opschalen in de zorg
  • Kwetsbaren beschermen
  • Rest van NL weer vrij

Lees meer

Meer standpunten

FVD heeft meer dan 60.000 leden

Forum voor Democratie is de snelst groeiende partij van Nederland. In enkele jaren is FVD de grootste partij van Nederland geworden. Steun ons ook door lid te worden. FVD-lid word je al vanaf €25 per jaar!

Als FVD-ER krijgt u:

  • Toegang tot alle FVD-events
  • De FVD-ledennieuwsbrief en persoonlijke FVD-ledenpas
  • De mogelijkheid om je aan te melden voor campagnes en posities in onze organisatie
  • De mogelijkheid om je aan te melden als volksvertegenwoordiger

WORD OOK LID

Forum voor Democratie wil Nederland structureel veranderen. We willen een brede maatschappelijke beweging opzetten die niet alleen politiek actief is - maar zich ook vertakt in de hele samenleving. Wil je FVD verder helpen, maar ontbreekt het je aan tijd? Steun ons dan met een donatie.

€ 10

€ 25

€ 50

€ 100

€ 250

DONEER

Forum voor Democratie

Gideon van Meijeren

Thierry Baudet

Freek Jansen

Pepijn van Houwelingen

Simone Kerseboom

Mensen Standpunten Actueel Shop Contact

ONZE BELANGRIJKSTE STANDPUNTEN

Overzicht alle standpunten van Forum voor Democratie.

Corona

Europese Unie

Immigratie & Remigratie

Klimaat

BEKIJK ALLE STANDPUNTEN