Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor K&E over technische wijziging Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie inzake de productiebeperking en over subsidie vrijwillige sluiting kolencentrale Onyx - Wijziging van de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie in verband met beperking van de CO2-emissie

Dit verslag van een schriftelijk overleg is onder nr. Q toegevoegd aan wetsvoorstel 35668 - Wijziging van de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie in verband met beperking van de CO2-emissie i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie in verband met beperking van de CO2-emissie; Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor K&E over technische wijziging Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie inzake de productiebeperking en over subsidie vrijwillige sluiting kolencentrale Onyx
Document date 27-06-2022
Publication date 27-06-2022
Nummer KST35668Q
Reference 35668, nr. Q
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2022

Vergaderjaar 2021

35 668

Wijziging van de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie in verband met beperking van de CO2-emissie

VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 27 juni 2022

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit1 hebben kennisgenomen van de volgende twee brieven. Ten eerste de brief van 29 maart 20222 over een technische wijziging in de wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie inzake de productiebeperking, en ten tweede de brief van 31 maart 2022 over subsidie vrijwillige sluiting kolencentrale Onyx.3

De leden van de Fractie-Otten hebben naar aanleiding van eerstgenoemde brief op 26 april 2022 enkele vragen gesteld aan de Minister voor Klimaat en Energie. De leden van de Fractie-Nanninga hebben zich bij die vragen aangesloten.

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben de Minister voor Klimaat en Energie op 12 mei 2022 verzocht om nadere informatie naar aanleiding van de tweede brief over de kolencentrale Onyx.

De Minister heeft in zijn brief van 24 juni 2022 gereageerd op zowel de op 26 april 2022 verzonden brief als op de brief van 12 mei 2022.

De commissie brengt bijgaand verslag uit van het gevoerde schriftelijk overleg.

De griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

De Boer

1    Samenstelling:

Koffeman (PvdD), Faber-Van de Klashorst (PVV), Van Strien (PVV), Gerkens (SP), Atsma (CDA) (ondervoorzitter), Pijlman (D66), Schalk (SGP), Klip-Martin (VVD), Van Rooijen (50PLUS), Van Ballekom (VVD), Vos (VVD), Crone (PvdA), Dessing (FVD), Van Gurp (GL), Huizinga-Heringa (CU), Kluit (GL), Van der Linden (Fractie-Nanninga) (voorzitter), Meijer (VVD), Otten (Fractie-Otten), Prins (CDA), Vendrik (GL), Van der Voort (D66), Berkhout (Fractie-Nanninga), Raven (OSF), Karakus (PvdA) en N.J.J. van Kesteren (CDA).

2    Kamerstukken I, 2021-2022, 35 668, O

3    Kamerstukken I, 2021-2022, 35 668, P.

kst-35668-Q ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2022

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT / LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Minister voor Klimaat en Energie Den Haag, 26 april 2022

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben met belangstelling kennisgenomen van uw brief van 29 maart 20221 over een technische wijziging in de wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie inzake de productiebeperking. De leden van de Fractie-Otten hebben naar aanleiding hiervan enkele vragen en opmerkingen. De leden van de Fractie-Nanninga hebben zich bij de vragen van de leden van de Fractie-Otten aangesloten.

Vragen en opmerkingen van de leden van de Fractie-Otten

In uw brief van 29 maart jl. geeft u aan dat er onduidelijkheid is ontstaan over de uitvoering van de maatregel voor de kolencentrale waarin naast elektriciteit ook warmte wordt geproduceerd. Wat is het risico dat de huidige wetgeving leidt tot een situatie dat de producenten (grotendeels) overstappen op productie van warmte, mede gezien de zeer hoge gasprijzen, en welke consequenties heeft dit voor de leveringszekerheid voor elektriciteit?

Door de hoge energieprijzen komen sommige kolencentrales, zoals Onyx, al terug op hun vrijwillige productiebeperking. Gezien de zeer hoge energieprijzen, de afbouw van afhankelijkheid van Russisch gas in verband met de oorlog in Oekraïne en de vrijwel lege gasopslag in Bergermeer lijkt het de leden van de Fractie-Otten verstandig en prudent om de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie in verband met beperking van de CO2-emissie (tijdelijk) buiten werking te stellen om de leveringszekerheid van elektriciteit en de energierekening van Nederlandse huishoudens nog enigszins betaalbaar te houden. Deelt u deze opvatting, gezien de snel veranderende geopolitieke situatie? Deze situatie zal verregaande structurele nieuwe uitdagingen met zich brengen, waarbij taboes doorbroken moeten worden in navolging van andere landen binnen en buiten de Europese Unie, zo stellen de leden van de Fractie-Otten.

Indien u de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie in verband met beperking van de CO2-emissie niet (tijdelijk) buiten werking stelt, hoe denkt u dan de bovengenoemde uitdagingen op korte termijn op te lossen? Welke concrete alternatieven heeft u daarvoor in gedachten nu het tempo van de energietransitie en opwekking van windenergie en zonne-energie niet op korte termijn hierin kan voorzien?

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zien uw reactie met belangstelling tegemoet en ontvangen deze graag uiterlijk 20 mei 2022.

Voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

L.P van der Linden

BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT / LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Minister voor Klimaat en Energie

Den Haag, 12 mei 2022

De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK / LNV) hebben kennisgenomen van uw brief van 31 maart 2022 over subsidie vrijwillige sluiting kolencentrale Onyx.2

Naar aanleiding hiervan verzoeken deze leden u om nadere informatie inzake uw plannen voor de kolencentrale Power Plant Rotterdam B.V. van Onyx Power in Rotterdam. De commissie ontvangt uw reactie graag uiterlijk vrijdag 10 juni 2022, zodat zij hier vóór het zomerreces nog vragen over kan stellen.

Voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

L.P. van der Linden

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 24 juni 2022

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het leden van de Fractie-Otten en de Fractie-Nanninga over de technische wijziging Wet verbod op kolen inzake de productiebeperking (171066.01U, verzonden op 26 april 2022) en mijn reactie op het verzoek van de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/ Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om nadere informatie inzake mijn plannen voor de kolencentrale van Onyx Power (171067.01U, verzonden op 12 mei 2022).

De Minister voor Klimaat en Energie,

R.A.A. Jetten

171067.01U

Vragen Fractie-Otten en Fractie-Nanninga

1

Wat is het risico dat de huidige wetgeving leidt tot een situatie dat de producenten (grotendeels) overstappen op productie van warmte, mede gezien de zeer hoge gasprijzen, en welke consequenties heeft dit voor de leveringszekerheid voor elektriciteit?

Antwoord

Zoals u weet heb ik 20 juni jl. bekend gemaakt dat de productiebeperking voor het produceren van elektriciteit met kolen ingetrokken wordt. Voor de volledigheid en met het oog op de periode waarop de technische wijziging met terugwerkende kracht ziet, kan ik u desalniettemin het volgende antwoorden. De technische wetswijziging zorgt ervoor dat de productie van warmte met behulp van kolen niet onder de productiebeperking valt. Daardoor komt de productie van elektriciteit met behulp van kolen juist niet in het geding. Ik zie dan ook geen risico dat producenten productie van warmte in zouden ruilen voor productie van elektriciteit met behulp van kolen in de periode dat de productiebeperking heeft gegolden. Dit temeer omdat er niet voldoende vraag is naar warmte waardoor de productie van elektriciteit in het geding zou komen, en nog los van de relatieve winstgevendheid van de levering van elektriciteit ten opzichte van warmte. De technische wetswijziging heeft dan ook geen consequenties voor de leveringszekerheid van elektriciteit.

2

Gezien de zeer hoge energieprijzen, de afbouw van afhankelijkheid van Russisch gas in verband met de oorlog in Oekraïne en de vrijwel lege gasopslag in Bergermeer lijkt het de leden van de Fractie-Otten verstandig en prudent om de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie in verband met beperking van de CO2-emissie (tijdelijk) buiten werking te stellen om de leveringszekerheid van elektriciteit en de energierekening van Nederlandse huishoudens nog enigszins betaalbaar te houden. Deelt u deze opvatting, gezien de snel veranderende geopolitieke situatie?

3

Indien u de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie in verband met beperking van de CO2-emissie niet (tijdelijk) buiten werking stelt, hoe denkt u dan de bovengenoemde uitdagingen op korte termijn op te lossen? Welke concrete alternatieven heeft u daarvoor in gedachten nu het tempo van de energietransitie en opwekking van windenergie en zonne-energie niet op korte termijn hierin kan voorzien?

Antwoord 2 en 3

Op 20 juni 2022 ben ik overgegaan tot het per onmiddellijk afkondigen van het crisisniveau van een vroegtijdige waarschuwing zoals vastgelegd in de Europese verordening gasleveringszekerheid. Eén van de maatregelen die ik hierbij heb getroffen om de gasleveringszekerheid te verbeteren, is het intrekken van de productiebeperking voor het produceren van elektriciteit met kolen. Voor een nadere toelichting verwijs ik u naar de brief aan de Tweede Kamer van 20 juni 2022 (kenmerk: DGKE-E/22263267, nog geen nummering Kamerstukken).

Verzoek nadere informatie inzake de kolencentrale Power Plant Rotterdam B.V. van Onyx Power

Op 31 maart 2022 (Kamerstuk II 32-813 nr. 1006) heb ik de Eerste Kamer geïnformeerd dat Onyx afziet van de subsidie en daarmee haar kolencentrale niet zal sluiten. Hiermee kwam zij, net als de andere kolencentrales in Nederland, onder de wettelijke productiebeperking te vallen, die nu is ingetrokken. Zoals aangegeven betreur ik het besluit van Onyx ten zeerste; ik wil lessen trekken uit het doorlopen proces teneinde een volgende keer te voorkomen dat een partij zich zo dicht bij de eindstreep terugtrekt, ook naar aanleiding van de vragen die hierover zijn gesteld door het Tweede Kamerlid Leijten. Deze lessen heb ik gedeeld in de eerder genoemde Kamerbrief van 20 juni 2022.

Eerste Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 668, Q 6

1

Kamerstukken I, 2021-2022, 35 668, O

2

Kamerstukken I, 2021-2022, 35 668, P.


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.