Europa Vandaag: zet de Commissie de deur naar Oekraïens EU-lidmaatschap op een kier?

Friday, June 17 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Greetings between Volodymyr Zelenskyy, on the left and Ursula von der Leyen (in the foreground)
Bron: European Commission

De ene toetreding is...

De Europese Commissie i maakt vandaag bekend of Oekraïne en Moldavië, wat haar betreft, kandidaat-lidstaten van de EU i kunnen worden. Georgië krijgt te horen of het aanspraak maakt op de status van potentiële kandidaat-lidstaat. Alledrie de landen zoeken sinds de Russische inval van Oekraïne toenadering tot de EU. Ook hebben ze de benodigde vragenlijsten, die het startpunt voor de EU vormen om te beslissen over het lidmaatschap, ingevuld.

Een bevestigend antwoord vanuit de Commissie betekent overigens niet dat de Oost-Europese landen die gewenste status ook daadwerkelijk krijgen. Daarover besluiten namelijk de regeringsleiders van de 27 lidstaten en niet de Commissie. Bovendien moet het besluit met unanimiteit genomen worden en tot op heden zag het er niet naar uit dat dit bereikt zou worden. Maar de toezegging van de Duitse, Franse en Italiaanse regeringsleiders na het bezoek aan Zelenski in Kiev gisteren heeft daar mogelijk verandering in gebracht.


 
Eurogroup meeting
Bron: The Council of the European Union

...de ander niet

De Europese ministers van Financiën richten zich tijdens de Raad Economische en Financiële Zaken i (ECOFIN) in ieder geval nog even op een andere mogelijke toetreding. En wel van Kroatië tot de eurozone. De Kroaten traden in 2013 als voorlopig laatste land toe tot de EU en een kleine 10 jaar later willen ze de euro invoeren als wettig betaalmiddel.

Verder staan in Luxemburg het Europees Semester, het Herstelfonds uit de coronacrisis, de economische en financiële gevolgen van de Russische inval in Oekraïne en de invoering van een minimumbelastingtarief voor multinationals op het programma. Vooral dat laatste belooft spannend te worden. Waar Polen zijn bezwaren inmiddels heeft opgeheven, lijkt nu Hongarije voor de deal te gaan liggen.


En verder...

vindt zondag de Associatieraad EU-Egypte plaats waarbij wordt gesproken over de goedkeuring van de prioriteiten van het partnerschap tot 2027.

komt het College van Commissarissen i bijeen. Zij spreken naar alle waarschijnlijkheid over het vervolg op de Conferentie van de toekomst van Europa.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

17 juni, 07:30 - 15:00

Raad van de Europese Unie i

17 juni

Europese Commissie

Bekendmaking opinie EC over (potentieel) kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne, Moldavië en Georgië

19 juni

Europese Raad i