Europa Vandaag: Timmermans naar Polen na gevoelige tegenstem in College van Commissarissen

Friday, June 3 2022, 8:00

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Frans Timmermans
Bron: European Commission

Timmermans naar Polen na gevoelige tegenstem in College van Commissarissen

Eurocommissaris Frans Timmermans is vandaag in Polen waar hij in Wroclaw zal praten met jonge Poolse en Nederlandse studenten. Het bezoek van Timmermans komt op een gevoelig moment, omdat hij gisteren in de wekelijkse bijeenkomst van de eurocommissarissen tegen de uitkering van de Europese herstelmiljarden aan Polen stemde. De Nederlander week daarmee samen met collega-vicevoorzitter Margrethe Vestager af van de meerderheid van hun medecommissarissen.

Timmermans stemde tegen omdat hij vindt dat er te weinig stappen zijn gemaakt met de verbetering van de rechtsstaatsituatie in Polen, die al langer onder druk staat. Overigens betekent dat niet dat Polen de gelden linea recta overgemaakt krijgt. Omdat de termijn voor voorfinanciering verstreken is zal per project gekeken worden of er geld beschikbaar gesteld wordt. Desalniettemin zal Timmermans morgen wellicht vragen krijgen over zijn tegenstem.


 
General Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

Raad Buitenlandse Zaken i/Handel bereidt WTO Conferentie voor

De RBZ komt bijeen om de Ministeriële Conferentie van de WTO i voor te bereiden. De conferentie zou eerst van 30 november tot 3 december plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege de Omikron uitbraak van COVID-19. De conferentie is het belangrijkste besluitvormingsproces van de WTO, waarbij de ministers van Financiën van de 164 deelnemende staten aanwezig zijn.

Verder zal de RBZ de actuele handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten, en China behandelen. Hierbij gaan ze specifieker in op de uitkomst van de Handels- en Technologieraad over de relatie tussen de EU-VS, en het handelsdialoog op hoog niveau tussen de EU en China.


 
Photographer: Lieven Creemers
Bron: © European Union, 2016

Margaritis Schinas i neemt deel aan Bilderbergconferentie

Margaritis Schinas i, lid van de Europese Commissie i met als beleidsterrein het bevorderen van de Europese manier van leven, zal deelnemen aan de Bilderbergconferentie. De Bilderbergconferenties zijn politieke bijeenkomsten met een streng geheim karakter. Bij deze bijeenkomst staan internationale beeldvorming en ideeën centraal.

De Bilderbergconferenties zijn niet zonder kritiek. Zo zijn er er in het Europees Parlement i en ook in de Tweede Kamer vragen gesteld over deze conferenties en de rol die regeringsmedewerkers hierin gespeeld hebben. Deze vragen zijn echter onbeantwoord gebleven, en ook inhoudelijk werd er geen informatie vrijgegeven.


En verder...

Verder geeft de Raadswerkgroep Civiele Bescherming (PROCIV) de Europese positie weer over het UN initiatief voor een Internationaal Platform voor het Voorkomen van Rampen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

3 juni

Raad Vervoer

Bespreken van 3 belangrijkste wetgevingsdossiers in verband met digitale transitie van de EU. i

3 juni

Raad Buitenlandse Zaken/Handel

Gedachtewisseling over de stand van zaken bij de hervormingen van de WTO

3 juni

Eurocommissaris Timmermans

Bezoekt Wroclaw in Polen