Succes­volle start Europees burger­ini­ti­atief tegen bont

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Thursday, May 19 2022.

19 mei 2022

Zo’n 50 duizend mensen hebben het Europees burgerinitiatief tegen bont getekend op de dag dat dit van start ging. Europarlementariër Anja Hazekamp lanceerde het burgerinitiatief ‘Europa bontvrij’ woensdag in Amsterdam, samen met programmamaker Lauren Verster en de initiatiefnemers Bont voor Dieren, Viervoeters, World Animal Protection en Dier & Recht. Met het burgerinitiatief willen deze organisaties en hun internationale partners een Europawijd verbod op de productie en import van bont bereiken.

Als binnen een jaar ten minste 1 miljoen mensen uit zeven verschillende landen het burgerinitiatief ondertekenen, wordt het een officieel burgervoorstel waarop de Europese Commissie binnen 6 maanden moet reageren. Ook wordt er bij voldoende handtekeningen een hoorzitting gehouden in het Europees Parlement, alwaar de initiatiefnemers hun eisen kunnen toelichten.

Europarlementariër Anja Hazekamp roept iedereen op om het burgerinitiatief te ondertekenen: “Het fokken en doden van dieren voor hun pels is wreed. Dieren worden massaal gehouden in kleine kooien en op gruwelijke wijze gedood, enkel voor hun vacht. Dit is het moment om in actie te komen! Samen kunnen we ervoor zorgen dat er geen dieren meer hoeven te lijden voor dit gruwelijke product. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Europa bontvrij wordt!”

Iedereen vanaf 18 jaar kan het burgerinitiatief hier online ondertekenen.