Europa Vandaag: minder energie vanuit Rusland en meer energie vanuit de Noordzee?

Wednesday, May 18 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Frans Timmermans
Bron: European Commission

Hoe wil Eurocommissaris Timmermans af van Russische energie?

Vandaag presenteert Eurocommissaris voor de Europese Green Deal i Frans Timmermans i het 'RePowerEU' plan met voorstellen hoe de lidstaten kunnen stoppen met de import van gas, olie en kolen uit Rusland. Vanwege de oorlog in Oekraïne wil de Europese Unie zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 2027, een einde maken aan de afhankelijkheid van Russische energie. Zo zouden de lidstaten volgend jaar tweederde minder aardgas uit Rusland moeten kopen. Nu komt 45 procent van het gas dat de lidstaten importeren nog uit Rusland.

Timmermans wil de transitie naar duurzame energiebronnen versnellen, zoals ook is vastgelegd in de plannen van de Green Deal i die de CO2-uitstoot binnen de EU fors terug moeten dringen. Zo denkt de Europese Commissie i een groot deel van het Russische gas te kunnen vervangen door groene waterstof, biogas en windenergie.


 
Windmolens
Bron: © European Union, 20??

Biedt meer windenergie vanuit de Noordzee een oplossing?

Wellicht kan in de Noordzee meer windenergie gewonnen worden om de afhankelijkheid van Russische fossiele energie te verminderen. In het Deense Esbjerg spreken premier Mark Rutte i en minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten i hierover met hun Belgische, Duitse en Deense collega's op de 'North Sea Summit'. Namens de EU zijn de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen i en Eurocommissaris voor Energie i Kadri Simson i aanwezig

Concreet zullen de ministers en Eurocommissarissen samen met bestuurders van energiebedrijven plannen bespreken om de regionale samenwerking te bevorderen en zo meer windmolens in de Noordzee te plaatsen en meer groene waterstof te winnen.


 
Vergaderzaal Europees Parlement in Brussel
Bron: Source: European Parliament

Kandidaat-lidstaten centraal in het Europees Parlement

Het Europees Parlement i komt vandaag en morgen bijeen in een plenaire vergadering i, waarbij (potentiële) kandidaat-lidstaten centraal staan. Zo debatteert het Parlement over de voortgangsrapporten van Albanië en Noord-Macedonië, over de hervormingen die de landen in 2021 hebben doorgevoerd. Noord-Macedonië en Albanië zijn sinds respectievelijk 2005 en 2014 kandidaat-lidstaat i. Verder bespreekt het Parlement de associatieovereenkomst i met Moldavië, waarna de Moldavische president Maia Sandu een toespraak geeft. Moldavië diende in maart een verzoek in om lid te worden van de EU.

Landen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om lid te worden van de Unie: de Kopenhagen-criteria. Hier zijn hervormingen op het gebied van economie, rechtsstaat en democratie voor nodig. De Hoge Vertegenwoordiger i, Josep Borrell i, zei in maart dat de onderhandelingen over toetreding van Albanië en Noord-Macedonië zo snel mogelijk moeten beginnen vanwege de oorlog in Oekraïne.


En verder...

Eurocommissaris voor Innovatie en Jeugdzaken i Mariya Gabriel i bezoekt Delft.

En de Raad van de Europese Unie i organiseert de partnerschapsraad EU-Armenië.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

18 mei

Regeringsleiders, economie ministers en Eurocommissarissen

Bespreken regionale samenwerking in de Noordzee

18 mei

Eurocommissaris Timmermans

Presenteert RePowerEU plan om afhankelijkheid van Russische energie te verminderen

18 mei

Eurocommissaris voor Innovatie en Jeugdzaken Mariya Gabriel

Bezoekt Delft

18 mei

Raad van de EU

Partnerschapsraad EU-Armenië i

18 mei, 15:00-22:30

Europees Parlement, plenaire vergadering

Debat over voortgangsrapporten Albanië en Noord-Macedonië en associatieovereenkomst Moldavië i