Brief van de voorzitter van de commissie KR bij de brief Stand van zaken uitvoering kabinetsreactie Raad van State/IBO KR

1.

Kerngegevens

Officiële titel Brief van de voorzitter van de commissie KR bij de brief Stand van zaken uitvoering kabinetsreactie Raad van State/IBO KR
Document date 16-05-2022
Publication date 16-05-2022
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer

Commissie KR

DER STATEN-GENERAAL

Aan de vaste commissies van de Tweede Kamer

Plaats en datum:

Betreft:

Ons kenmerk:

Den Haag, 13 mei 2022

Kabinetsreactie advies Raad van State/IBO-rapport Koninkrijksrelaties 35925-IV-60/2022D18839

Geachte collega's,

Namens de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties breng ik bijgevoegde brief d.d. 8 april 2022 van het kabinet inzake de stand van zaken van de uitvoering van de kabinetsreactie op het advies van Raad van State en het IBO-rapport Koninkrijksrelaties bij u allen onder de aandacht.

Op 4 oktober 2019 heeft het kabinet een tweetal documenten met de Tweede Kamer gedeeld (Kamerstuk 35300-IV, nr. 111. Allereerst een advies van de Raad van State, uitgebracht op verzoek van de regering, over de bestaande vormgeving tussen Caribisch en Europees Nederland en de coördinerende rol van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ten tweede een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Koninkrijksrelaties, dat een andere beleidsmatige aanpak en de coördinerende rol van het ministerie van BZK ten aanzien van Bonaire, Sint Eustatius en Saba onderzocht heeft.

Zoals het kabinet ook stelt in haar brief van 8 april, zijn de conclusies naar aanleiding van deze rapporten helder: de samenwerking tussen de departementen en die met de openbare lichamen moet verbeterd worden, de kwaliteit en slagvaardigheid van het lokaal bestuur en het ambtelijk apparaat dient versterkt te worden, en we moeten zorgen voor een betere inbedding van Caribisch Nederland in de Europees Nederlandse systemen en structuren.

De commissie Koninkrijksrelaties vraagt regelmatig aandacht voor de aanbevelingen uit de rapporten en de uitvoering daarvan, onlangs nog in het commissiedebat Governance Caribisch Nederland d.d. 14 april 2022. De aanbevelingen raken echter niet alleen aan het werkveld van de commissie KR en het ministerie van BZK, maar aan dat van alle commissies en ministeries. Bonaire, Saba en Sint Eustatius maken immers onderdeel uit van Nederland en het beleid dat in Den Haag gemaakt wordt, geldt ook voor de Caribische gemeentes.

Namens de commissie Koninkrijkrelaties roep ik u daarom op om de rapporten en de uitwerking daarvan door het kabinet mee te nemen in de behandeling van alle beleid en wetgeving die ook gevolgen heeft voor de Caribische gemeentes van ons land.

Hoogachtend,

de voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties,

M.L.J. Paul

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

  • T. 
    070-3182211

 
 
 
 

3.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.