Europees Parlement steunt ambitie meer biolo­gische landbouw

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Tuesday, May 3 2022.

3 mei 2022

Het Europees Parlement steunt plannen om meer voedsel biologisch te produceren. Een meerderheid stemde dinsdag in met het Biologisch Actieplan om het aandeel biologische voedselproductie in de Europese Unie te verhogen. De Europese Commissie wil 25% van alle landbouwgrond in de EU biologisch maken in 2030.

Het vergroten van het aandeel biologische voedselproductie wordt door het Europees Parlement gezien als een belangrijke manier om het Europese voedselsysteem duurzamer te maken, dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren en opbrengsten van boeren te verhogen.

In de EU wordt gemiddeld 8,5% van al het grasland en alle gewassen biologisch geteeld. In Nederland is maar 3,7% van alle landbouw biologisch. Het parlement wil onder meer dat biologische maaltijden beter verkrijgbaar worden in kantines en op scholen.

Volgens Europarlementariër Anja Hazekamp is het van groot belang om voedsel biologisch en milieuvriendelijker te produceren. “Met de huidige manier waarop we ons voedsel produceren overschrijden we voortdurend de grenzen van de aarde. Intensieve landbouw- en veehouderij laten miljarden dieren lijden, zijn sterk afhankelijk van landbouwgif en kunstmest, verwoesten de biodiversiteit en stoten ontzettend veel broeikasgassen uit. Ons streven is een biologisch voedselsysteem dat in harmonie bestaat met de natuur in plaats van deze te verwoesten,” aldus Hazekamp.