Europa Vandaag: EU-dag op het Binnenhof

Tuesday, February 8 2022, 8:25

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Tweede Kamer verhuizing plenaire-zaal
Bron: © Tweede Kamer

Centjes, centjes...

In Den Haag is er vandaag aandacht voor een belangrijke EU-richtlijn. De Tweede Kamer stemt namelijk over het plaatsen van een parlementair behandelvoorbehoud i voor een richtlijn die een wereldwijd minimumbelastingtarief moet bewerkstelligen. De richtlijn moet vooral belastingontduiking tegengaan doordat verschillen in tarieven tussen landen verkleind worden. De richtlijn stelt een minimumbelastingtarief van 15% voor grote multinationals voor. Niet onbelangrijk voor ons kleine landje, omdat er in Nederland al jaren een debat wordt gevoerd over het vestigingsklimaat van grote bedrijven, onder andere op het punt van belasting.


 
tijdelijke locatie Tweede Kamer, apenrots
Bron: © Kevin Bergenhenegouwen

En nog eens centjes...

Belasting is niet het enige onderwerp dat morgen in de Kamer op de agenda staat. De Kamer stemt namelijk ook over het plaatsen van een parlementair behandelvoorbehoud i bij een richtlijn die de Europese begroting wijzigt. De richtlijn maakt het mogelijk om een Europees sociaal klimaatfonds op te richten dat burgers compenseert voor stijgende kosten door het klimaatbeleid. Eerder bleek al dat Nederland volgens minister Wopke Hoekstra i ongeveer een miljard meer moet afdragen aan de EU dan eerder gedacht. Als dit doorgaat, heeft dit gevolgen voor het kersverse kabinet. De tegenvaller van een miljard heeft namelijk misschien ook impact op de rest van de begroting.

 

 
Hamer met Europese vlag in e achtergrond
Bron: © European Union, 20??

EU-dag in de Eerste Kamer

De Europese vlag kan uit op het Binnenhof, want ook de Eerste Kamer vergadert plenair over Europa. Zij doen er nog een tandje bij, want er staat de hele dag een debat over het actieplan van de Europese Commissie voor versterking van de Europese democratie op de planning. De Commissie wil onder andere een beter beleidskader voor de verdediging van vrije verkiezingen, verdediging van vrije media, en het tegengaan van desinformatie. Hierover spraken Eerste Kamerleden vorige week al met eurocommissaris Vera Jourová i. Dit is een behoorlijk actueel thema in de EU, omdat in steeds meer EU-landen de democratie en rechtsstaat onder druk staat.

 

En verder...

Eurocommissaris Janez Lenarčič i (Crisisbeheer) heeft een afspraak met Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

De Europese Commissie presenteert de Chips Act i, een wetsvoorstel om miljarden in de productie van digitale chips te investeren.

De EU-ministers van Landbouw komen bij elkaar op een zogenaamde informele bijeenkomst om actuele ontwikkelingen op dat terrein te bespreken.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

8 februari 2022, hele dag

Eerste Kamer (plenair)

Debat over rechtsstatelijkheid, grondrechten en democratie in de Europese Unie i

8 februari 2022, 10:00

Raad van de Europese Unie (ministers van Landbouw)

Informele bijeenkomst over actuele ontwikkelingen binnen de Europese landbouw. i

8 februari 2022, 15:00

Tweede Kamer (plenair)

 

Stemmingen over twee parlementaire behandelvoorbehouden. i

8 februari 2022

Europese Commissie (Janez Lenarčič i)

Afspraak met Liesje Schreinemacher, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. i