Nieuwe Nederlandse coalitie wil een leidende rol in Europa nemen
gewijzigd
DEN HAAG (PDC) - Nederland zal in de Europese Unie1 een leidende rol op zich nemen om de unie slagvaardiger, economisch sterker, groener en veiliger te maken. Dat staat in het vandaag door de informateurs Koolmees2 en Remkes3 gepresenteerde coalitieakkoord.
De coalitiepartijen sturen aan op de inzet van het rechsstaatmechanisme en de versterking van de strategische autonomie van de EU. De partijen willen de besluitvorming in de EU transparanter maken en de democratische legitimiteit van de EU vergroten door het mogelijk te maken dat het Europees Parlement4 individuele Eurocommissarisen kan laten doen aftreden.
De partijen onderzoeken hoe het systeem van de ‘spitzenkandidaat’ lijsten bij Europese verkiezingen kan worden verbeterd en staan open voor verdragswijzigingen naar aanleiding van de Conferentie over de Toekomst van Europa5 als dit in het Nederlands en Europees belang is.
In het coalitieakkoord zetten de partijen in op de versterking van de militaire samenwerking op EU-niveau in de vorm van gemeenschappelijke missies en oefeningen. Ze ondersteunen de ontwikkeling van EU ‘Battle Groups’ tot ‘Rapid Deployment Capacity’. Ook onderzoeken de partijen opties voor een Europese veiligheidsraad.
Voor het behoud van de Nederlandse strategische onafhankelijkheid houden ze ook oog voor een vitale nationale defensiesector.
Opvallend is dat de Nederlandse staatsschuld naar verwachting in 2025 boven de EU-norm van 60 procent van het bbp komt.
Bron: rijksoverheid.nl, ANP
Verwant nieuws
Read more ...
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Wouter Koolmees (1977) was van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte III. Van 1 november 2019 tot 14 mei 2020 was hij tevens (tweede) viceminister-president. Van 17 juni 2010 tot 26 oktober 2017 was de heer Koolmees Tweede Kamerlid voor D66. Hij was toen financieel woordvoerder en vicefractievoorzitter. Na zijn studie werd de heer Koolmees economisch onderzoeker en daarna ambtenaar op het ministerie van Financiën en laatstelijk hoofd begrotingsbeleid bij het directoraat-generaal van de Rijksbegroting. Sinds 1 november 2022 is het president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen.
- 3.Johan Remkes (1951) begon zijn politieke loopbaan als voorzitter van de JOVD en werd later lid van Gedeputeerde Staten van Groningen. In de perioden oktober 1993-augustus 1998 en november 2006-juni 2010 was hij Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij hield zich als Kamerlid onder meer bezig met economische zaken, binnenlandse zaken, belastingen en mediabeleid. In het tweede kabinet-Kok was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting. Van 22 juli 2002 tot 22 februari 2007 was hij minister van Binnenlandse Zaken. In het kabinet-Balkenende I (2002-2003) was hij tevens vicepremier. In de periode 2019-2020 was hij waarnemend burgemeester van 's-Gravenhage en daarvoor van 1 juli 2010 tot 1 januari 2019 Commissaris van de Koning(in) in Noord-Holland. In 2017-2018 was hij voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel. Van 19 april tot 1 december 2021 was de heer Remkes waarnemend commissaris van de Koning in Limburg.
- 4.The European Parliament is the EU's law-making body. It is directly elected by EU voters every 5 years.
What does the Parliament do?
The Parliament has 3 main roles:
Legislative
- 5.Van 9 mei 2021 tot en met 9 mei 2022 vond de Conferentie over de Toekomst van Europa plaats. Deze had als doel het vaststellen van de prioriteiten van de Europese Unie. Hierin stond de burger centraal. Er zijn bijna 50 voorstellen aangenomen, die zijn uitgewerkt in 325 voorgestelde maatregelen. Enkele opvallende daarvan zijn dat er een einde moet komen aan veto's van lidstaten bij stemprocedures bij de Raad van de EU en de Europese Raad. Verder moet het Europees Parlement het recht krijgen om wetsvoorstellen te initiëren, en moeten er transnationale kandidatenlijsten komen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.