Onderhandelaars VVD, D66, CDA en ChristenUnie sluiten coalitieakkoord

Tuesday, December 14 2021, 9:38

DEN HAAG (PDC i) - De onderhandelaars van de VVD i, D66 i, CDA i en de ChristenUnie i hebben negen maanden na de verkiezingen een coalitieakkoord gesloten. Maandagavond maakte de woordvoerder van de informateurs Johan Remkes i en Wouter Koolmees i bekend dat de partijen overeenstemming hebben bereikt.

De fractievoorzitters wilden inhoudelijk nog niet veel over het akkoord kwijt, omdat zij de plannen vandaag eerst aan hun fracties voor moeten leggen. Wanneer de partijen ook instemmen, zullen de informateurs morgen hun eindverslag en het gesloten akkoord aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp i. De verwachting is dat het coalitieakkoord daarna gepresenteerd zal worden.

Daarmee is er nog geen einde gekomen aan de langste kabinetsformatie uit de geschiedenis van de Nederlandse politiek. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de gepresenteerde plannen. Ook moet er een formateur aangesteld worden, die de ploeg met ministers en staatssecretarissen gaat samenstellen. Mark Rutte i wordt aangesteld als formateur.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie, NOS