Besluitpunt "Concept ministeriële regeling inspectie belastingen, toeslagen en douane"

commissie Tweede Kamercommissie voor Financiën (FIN)
vergadering 2021-12-01
volgnummer 37
 

Zaak:

 

Besluit:

Inbrengdatum voor het stellen van vragen t.b.v. een schriftelijk overleg vaststellen op woensdag 8 december 2021 om 14.00 uur.

Noot:

  • Bij brief van 10 september 2021

boden de beide staatssecretarissen van

Financiën de Kamer een voortgangsrapportage aan, opgesteld door een kwartiermaker, over de op te richten inspectiedienst voor de domeinen belastingen, toeslagen en douane. De commissie heeft op 14 september 2021 met deze kwartiermaker een gesprek gevoerd.

  • Over de genoemde brief voerde de commissie een schriftelijk overleg. Bij de behandeling van het verslag van dat schriftelijk overleg

in de procedurevergadering van 3 november 2021 besloot de commissie reeds om een (nieuw) schriftelijk overleg te voeren over de nog te ontvangen ministeriële regeling inzake de oprichting van de Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane (IBTD). Ook besloot de commissie het verslag van het genoemde, al gevoerde schriftelijk overleg te agenderen voor het met de staatssecretaris van Financiën te voeren (nog niet geplande)

commissiedebat over de Belastingdienst.

  • De minister van Financiën heeft nu het concept van de ministeriële regeling inzake de taakuitoefening en de bevoegdheden va de IBTD aan de Kamer aangeboden. In de aanbiedingsbrief heeft hij vermeld dat de ministeriële regeling is opgesteld in nauw overleg met de kwartiermaker en dat veel aandacht is besteed aan de borging van de onafhankelijkheid van de IBTD, de contacten met de Staten-Generaal en de informatievoorziening aan de IBTD
  • De minister vermeldt in de aanbiedingsbrief ernaar te streven de regeling per 1 januari 2022 in werking te laten treden en verzoekt de Kamer daarom deze spoedig te behandelen.
 

1.

Nederlandse dossiers