Zware kritiek Senaatsfractie op beleid kabinet in coronacrisis

Source: 50PLUS i, published on Monday, November 29 2021.

“Het is om ons dood te schamen. De Nederlandse regering doet te weinig en te laat. Wij staan internationaal het laagste met het aantal boosterprikken. De sterfte in de verpleeghuizen stijgt onheilspellend en voor de 50PLUS-fractie is de situatie alarmerend. De ouderen zijn bezorgd. En de 50PLUS-fractie ook, want zij krijgt veel bezorgde signalen”

Martin van Rooijen, namens 50PLUS lid van de Eerste Kamer, was uiterst kritisch dinsdag 30 november. De Senaat was bijeen in verband met de maatregelen die het kabinet bedacht heeft in het kader van de bestrijding van de pandemie Covid-19.

Volgens Van Rooijen is inmiddels wel duidelijk geworden dat ondanks alle

optimistische uitspraken van de minister in het verleden over de doeltreffendheid van de vaccins, en de weg naar de vrijheid, de realiteit toch even iets anders uitpakt dan voorheen is geschetst.

“We hebben nu al 1000 meer ziekenhuisopnamen dan vorig jaar toen nog niemand was gevaccineerd. Er is een nieuwe variant Omicron uitgebroken, een sterk gemuteerde versie van de Delta-variant. De WHO waarschuwde gisteren dat de Omicronvariant een groot wereldwijd risico vormt. Steeds meer landen sluiten hun grenzen. Wil het kabinet deze week nog extra strengere maatregelen nemen en zo ja: aan welke instrumenten denkt de minister?”, sprak de 50PLUS-Senator.

Van Rooijen vroeg zich af of het geen tijd wordt om keihard in te grijpen. “Want”, zei hij, “iedereen weet dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken Dat blijkt wel uit de exponentiële groei van het aantal Covid-19 patiënten ondanks de hoge vaccinatiegraad.Vaccineren helpt: dat bewijst Portugal met een vaccinatiegraad van 98%. Bij ons laat de helft van de mensen die zich ziek voelen zich niet testen. Dat is dweilen met de kraan open. Waarom is Nederland zo laat gestart met de booster die effectief is voor ouderen en kwetsbaren? Buurlanden begonnen veel sneller en op grote schaal dan wij met boosteren. Wij bungelen triest onderaan.”

Van Rooijen vroeg het kabinet of het met voorrang de onderstaande vragen van de 50PLUS-fractie wil beantwoorden.

1.Kunt u ons exact inzicht geven hoe de toestand op dit moment is in de verpleeghuizen?

2.Is een herhaling van de mensonterende toestanden van anderhalf, twee jaar geleden aan de orde? Bejaarden verdienen onze dankbaarheid voor wat ze voor hun omgeving, hun kinderen en voor de maatschappij hebben betekend. Ik hoor te veel het woord tussen aanhalingstekens “dor hout”. Dat bevalt mij niet.

3 Kan de minister toezeggen dat nog deze week de boorstercampagne voor verpleeghuizen maximaal wordt vergroot, opgeschaald, om de verdere toename van de sterfte cijfers te voorkomen en te verminderen?

4.Wil de minister zo snel mogelijk extra maatregelen nemen om de sterfte en besmetting in de verpleeghuizen terug te dringen? En welke zijn dat?

  • 5. 
    Wil de minister extra maatregelen nemen in de mantelzorg om te voorkomen dat daar ook een grote besmetting plaatsvindt?

Lees HIER het volledige betoog van Martin van Rooijen.

30 november 2021