Brief Afdeling advisering Raad van State; Reflectierapport ‘Lessen uit de kinderopvangtoeslagenzaken’ van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State - Parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag

Deze brief is onder nr. 91 toegevoegd aan dossier 35510 - Parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag; Brief Afdeling advisering Raad van State; Reflectierapport ‘Lessen uit de kinderopvangtoeslagenzaken’ van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Document date 25-11-2021
Publication date 25-11-2021
Nummer KST3551091
Reference 35510, nr. 91
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

35 510

Parlementaire ondervraging kinderopvangtoeslag

Nr. 91

BRIEF AFDELING ADVISERING VAN DE RAAD VAN STATE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 19 november 2021

Bij brief van 11 februari 2021 informeerde ik u over het reflectiepro-gramma dat de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft ingesteld naar aanleiding van het verslag van de Parlementaire ondervra-gingscommissie Kinderopvangtoeslag.

Daarmee is een uitgebreid en intensief reflectieprogramma van start gegaan. In het kader van dat programma is zowel teruggekeken als vooruitgekeken. Er is zowel intern als met een breed scala van externen gesproken en gereflecteerd. Daarbij zijn veel ervaringen opgehaald en besproken. Verder is een uitgebreide juridische reflectie uitgevoerd van de rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak in de kinderopvangtoe-slagzaken. Dat alles heeft geleid tot zelfreflectie en bezinning en het trekken van lessen voor de toekomst.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft terugkijkend geconcludeerd dat zij de strenge lijn eerder had kunnen en moeten wijzigen. De Afdeling heeft daarmee te lang geworsteld, halve maatregelen genomen en niet doorgepakt. De Afdeling biedt de ouders die in de problemen zijn gekomen omdat te lang de strenge lijn is toegepast, haar excuses aan. De ouders verdienden betere rechtsbescherming.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft haar handelwijze geanalyseerd, daaruit lessen getrokken en die omgezet in aanbevelingen en actiepunten. Deels zijn op basis hiervan al concrete stappen gezet, deels zal dit in het komende jaar verder in concrete acties worden omgezet. In de jaarverslagen van de komende jaren zal hiervan verslag worden gedaan.

Het rapport van de reflectie bled ik u hierbij aan1. Daarbij is ook de verklaring van de externe begeleidingscommissie gevoegd die het

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-35510-91 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

reflectieproces heeft begeleid en beoordeeld. De onderliggende onderzoeksverslagen vindt u op de website van de Raad van State (www.raadvanstate.nl). Als vice-president van de Raad van State heb ik ingestemd met de aanbevelingen en actiepunten voor de Raad van State als geheel, waaronder de gevolgen voor de organisatie en de medewerkers van de Raad.

De vice-president van de Raad van State,

Th.C. de Graaf

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 35 510, nr. 91 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.