Brief regering; Richtlijnen goede voeding bij diabetes type 2 - Preventief gezondheidsbeleid

Deze brief is onder nr. 576 toegevoegd aan dossier 31532 - Voedingsbeleid en dossier 32793 - Preventief gezondheidsbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Preventief gezondheidsbeleid; Brief regering; Richtlijnen goede voeding bij diabetes type 2
Document date 22-11-2021
Publication date 24-11-2021
Nummer KST32793576
Reference 32793; 31532, nr. 576
Commission(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2022

Vergaderjaar 2021

32 793 31 532

Nr. 576

Preventief gezondheidsbeleid Voedingsbeleid

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 22 november 2021

Met deze brief reageer ik op het advies van de Gezondheidsraad; Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2. Ik heb dit advies op 16 november 2021 ontvangen. Het advies is gepubliceerd op de website van de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum verwerkt het advies in de voedingsvoorlichting. Het advies Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2 is een deeladvies. In de loop van 2022 zal ook een advies worden uitgebracht over de Richtlijnen goede voeding bij hart- en vaatziekten.

Inleiding

In de Richtlijnen goede voeding 2015 beschrijft de Gezondheidsraad de wenselijke inname van voedingsmiddelen en dranken om chronische ziekten te voorkómen. Omdat hierbij niet specifiek is gekeken of de richtlijnen ook van toepassing zijn op mensen met diabetes type 2, heb ik hierover advies gevraagd aan de Gezondheidsraad. Mogelijk zijn er voor deze groep ziekte specifieke aanpassingen of aanvullingen nodig op de Richtlijnen goede voeding. Het advies richt zich op de bevordering van gezondheid op de lange termijn en niet op het beperken van acute klachten en verschijnselen bij diabetes type 2.

Inhoud van het advies

In het advies van de Gezondheidsraad zijn de Richtlijnen goede voeding geëvalueerd die betrekking hebben op groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, suikerhoudende dranken, zuivelproducten, koffie en keukenzout bij mensen met diabetes type 2. Op basis hiervan is geconcludeerd dat er geen afwijkingen nodig zijn van de Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2.

In het advies is ook gekeken naar koolhydraatbeperking. De Gezondheidsraad ziet geen aanleiding een koolhydraatbeperking aan te raden aan kst-32793-576 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

mensen met diabetes type 2. Hij ziet echter ook geen reden een koolhy-draatbeperking af te raden voor mensen met diabetes type 2 die hun energie-inname willen verlagen,

mits erop gelet wordt dat het voedingspatroon voldoende in belangrijke voedingsstoffen voorziet en de Richtlijnen goede voeding in acht worden genomen.

Reactie op het advies

Ik vind het belangrijk dat de Richtlijnen goede voeding nu ook zijn beoordeeld op hun toepassing bij mensen met diabetes type 2 en dat dit gebaseerd is op de huidige stand van de wetenschap. Ik neem het advies van de Gezondheidsraad dan ook over. De Richtlijnen goede voeding 2015 vormen samen met de voedingsnormen het fundament van de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum heeft de Schijf van Vijf ontwikkeld om de algemene bevolking te adviseren over een volwaardig en gezond voedingspatroon. Dit advies van de Gezondheidsraad bevestigt dat een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf ook een gezonde en volwaardige basis kan zijn voor mensen met diabetes type 2. Een diëtist kan, eventueel samen met andere zorgprofessionals, een voedingsadvies op maat geven.

Ik dank de Gezondheidsraad voor zijn advies over de Richtlijnen goede voeding voor mensen met diabetes type 2.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

P Blokhuis

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 32 793, nr. 576 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.