Brief regering; Herziening ontzegging toegang tot CoronaCheck voor een testaanbieder - Infectieziektenbestrijding

Deze brief is onder nr. 1550 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiƫle titel Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Herziening ontzegging toegang tot CoronaCheck voor een testaanbieder
Document date 18-11-2021
Publication date 19-11-2021
Nummer KST252951550
Reference 25295, nr. 1550
Commission(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

25 295

Infectieziektenbestrijding

Nr. 1550

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 november 2021

Op 16 november jl. stuurde ik uw Kamer een brief1, waarin ik u informeerde over onregelmatigheden die waren gesignaleerd bij een testaan-bieder tijdens de actieve monitoring van het HKVI-portaal.

De onregelmatigheden heb ik voorgelegd aan een forensisch onderzoeksbureau. In het rapport van dit onderzoeksbureau is geconcludeerd dat er vaccinatiebewijzen, herstelbewijzen en testbewijzen zijn afgegeven met gebruik van HKVI door vier accounts die te koppelen zijn aan medewerkers van de testaanbieder. Dit gaf mij aanleiding de testaanbieder de toegang tot CoronaCheck tijdelijk te ontzeggen ter bescherming van het CoronaCheck-stelsel. Ook is dit rapport aanleiding geweest om aangifte te doen.

Dinsdag 16 november heeft de testaanbieder uitgebreide informatie verstrekt, waaronder (voor)genomen maatregelen en verklaringen van medewerkers. Op basis hiervan is nader onderzoek gestart naar de onderzoeksresultaten.

Dit vervolgonderzoek heeft bevestigd dat de testaanbieder op grote schaal handelingen heeft verricht die geleid hebben tot het uitgeven van in ieder geval herstelbewijzen. Het op deze schaal uitgeven van herstelbewijzen door een testaanbieder is in strijd met de gebruikersvoorwaarden van het HKVI-portaal.

Daarnaast is geconstateerd dat de praktische handelwijze van de testaanbieder niet overeenkomt met de handelingswijze die door de testaanbieder is beschreven in het CoronaCheck aansluitdossier. De testaanbieder heeft verklaard per ommegaande te stoppen met het gebruik van HKVI en er is een verbeterplan met maatregelen ingediend.

De nadere controle heeft ook uitgewezen dat de in het onderzoeksrapport getrokken conclusies over het uitgeven van vaccinatiebewijzen niet met

1 Kamerstuk 25 295, nr. 1521

kst-25295-1550 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

zekerheid zijn komen vast te staan. Daarmee is het vermoeden van opzettelijk frauduleus handelen komen te vervallen. Dat maakt dat er geen directe aanleiding meer is om de tijdelijke ontzegging van de toegang tot CoronaCheck te handhaven. Wij hebben de testaanbieder vanochtend laten weten dat ze daarom vandaag weer toegang krijgen tot CoronaCheck. De nieuwe informatie wordt ook aan het OM en de IGJ gemeld.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H.M. de Jonge

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 25 295, nr. 1550 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.