Brief regering; Ontzeggen toegang CoronaCheck voor een testaanbieder - Infectieziektenbestrijding

Deze brief is onder nr. 1521 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiƫle titel Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Ontzeggen toegang CoronaCheck voor een testaanbieder
Document date 16-11-2021
Publication date 16-11-2021
Nummer KST252951521
Reference 25295, nr. 1521
Commission(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021

2022

25 295

Infectieziektenbestrijding

Nr. 1521

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 november 2021

Met deze brief informeer ik uw Kamer over discrepanties die zijn geconstateerd tijdens de voortdurende bewaking van het CoronaCheck-stelsel. Uit de monitoring van dit stelsel is het sterke vermoeden ontstaan dat door een testaanbieder stelselmatig handelingen zijn uitgevoerd die niet verenigbaar zijn met het primaire doel waarvoor de aansluiting op CoronaCheck is verkregen. Het gaat onder meer om het ten onrechte afgeven van vaccinatiebewijzen. Op basis van de gevonden onregelmatigheden is forensisch onderzoek uitgevoerd. Dit heeft aanleiding gegeven om de testaanbieder de toegang tot CoronaCheck met ingang van 16 november te ontzeggen. Hierbij is er voor gezorgd dat tot en met 15 november geteste personen niet worden gedupeerd, zij kunnen hun negatieve testbewijs nog ophalen in CoronaCheck. Er kunnen bij deze testaanbieder geen nieuwe afspraken meer worden gepland en bestaande afspraken komen te vervallen. De testaanbieder is verzocht om alle personen die nog een testafspraak hebben staan persoonlijk te informeren en door te verwijzen naar andere testaanbieders via het afsprakenportaal.

Van de gevonden afwijkingen is op 15 november aangifte gedaan. Fraude met QR-codes is immers strafbaar; de straffen voor valsheid in geschrifte en misbruik van systemen kunnen oplopen tot 7 jaar. Ook heb ik contact gehad met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het afwijkende handelen van deze testaanbieder gemeld. De IGJ kan hier tuchtrechtelijk gevolg aan geven.

Iedere testaanbieder die aan wil sluiten op CoronaCheck moet bij toetreden en daarna aantoonbaar aan allerlei eisen voldoen. Daartoe wordt voortdurend gemonitord door een hiertoe speciaal ingesteld team.

Dit team is continu op zoek naar dreigingen en kwetsbaarheden in de systemen met als doel de veiligheid van gegevens te waarborgen en

kst-25295-1521 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

fraude met coronatoegangsbewijzen te herkennen1. Dit gebeurt onder andere door het bewaken van de omgevingen en systemen, uitvoeren van testen, maken van risico-inschattingen en het uitvoeren van dreigingsanalyses. Afwijkende patronen en eventuele onregelmatigheden worden beoordeeld door een apart team. Mocht deze beoordeling hiertoe aanleiding gegeven dan wordt een forensisch onderzoeksbureau ingeschakeld voor nader onderzoek. Op basis van de door het forensisch onderzoeksbureau vastgestelde feiten worden eventueel passende maatregelen getroffen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H.M. de Jonge

1 Op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) en normen zoals de NEN7510 en Baseline Informatiebeveiliging Overheid.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 25 295, nr. 1521 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.