Brief regering; Rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) inzake ‘Het resultaat telt 2020’ - Kwaliteit van zorg

Deze brief is onder nr. 611 toegevoegd aan dossier 31765 - Kwaliteit van zorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Kwaliteit van zorg; Brief regering; Rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) inzake ‘Het resultaat telt 2020’
Document date 15-11-2021
Publication date 16-11-2021
Nummer KST31765611
Reference 31765, nr. 611
Commission(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2021-2022

31 765

Kwaliteit van zorg

Nr. 611    BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN

SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 15 november 2021

Vandaag publiceert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de uitgave «Het resultaat telt 2020» (HRT) met daarbij het onderliggende rapport «Jaarlijkse terugkoppeling verbeterdoelen en kwaliteitsindicatoren» en het rapport «Particuliere klinieken in getal en praktijk» (HRT particuliere klinieken).

Ieder jaar stelt IGJ de Basisset medisch specialistische zorg (MSZ) vast. HRT is een publicatie over de wijze waarop IGJ de resultaten van de Basisset MSZ gebruikt in haar toezicht op de sector MSZ. Met de publicatie van het HRT hebben alle partijen inzicht in de resultaten van de verbeterdoelen en kwaliteitsindicatoren en legt IGJ verantwoording af over haar toezicht. De resultaten van de verbeterdoelen en kwaliteitsindicatoren van alle zorgaanbieders zijn openbaar. HRT kunt u vinden via de volgende link: Het Resultaat Telt (igj.nl). De resultaten van de verbeterdoelen en kwaliteitsindicatoren zijn beschikbaar op de website van DHD voor de ziekenhuizen en op Kwaliteitsindicatoren particuliere klinieken 2020 | Data overheid voor de particuliere klinieken.

Basisset MSZ: samen werken aan betere zorg

De Basisset MSZ is een samenwerking tussen IGJ, de Federatie Medisch Specialisten (FMS), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). De Basisset MSZ vraagt structurele aandacht voor de verbetering van de kwaliteit van zorg op basis van risico's die door de zorgsector zijn aangedragen.

De Basisset MSZ is een instrument om de zorg in ziekenhuizen en particuliere klinieken te verbeteren en om van elkaar te leren en te verbeteren. Daarnaast is de Basisset MSZ een belangrijke bron van toezichtinformatie voor IGJ. IGJ gaat hierover in dialoog met de ziekenhuizen en particuliere klinieken. Deze dialoog heeft tot doel om, aan de kst-31765-611 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

hand van de resultaten van de verbeterdoelen en kwaliteitsindicatoren, vanuit het toezicht een bijdrage te leveren aan goede en veilige zorg.

Verbeterdoelen

2020 is het eerste jaar waarin de ziekenhuizen en particuliere klinieken verbeterdoelen hebben aangeleverd. Dit is een belangrijke innovatie die enerzijds bijdraagt aan goede en veilige zorg en anderzijds aansluit bij inspanningen om registratie- en verantwoordingslasten te verminderen.

In een verbeterdoel staat een (risicovol) thema centraal. Met een verbeterdoel worden ziekenhuizen en particuliere klinieken gevraagd om te laten zien in welke mate zij dit thema geborgd hebben. Een ziekenhuis of particuliere kliniek wordt gevraagd aan de hand van een toelichting op onderdelen inzicht te geven waar zij staan in hun zorgproces en de verbetering daarvan. Dit begint met een objectieve beschrijving van de huidige situatie en de risico's. Vervolgens geeft het ziekenhuis of de particuliere kliniek aan hoe ze hun verbetertraject ingericht hebben of gaan inrichten. Op basis van de bevindingen beschrijft het ziekenhuis of de particuliere kliniek wat de vervolgacties zijn.

In HRT staat de analyse van de resultaten van de ziekenhuizen op de twee verbeterdoelen «Voorkomen onnodig lang nuchter zijn van kinderen in de preoperatieve fase» en «Goede continuïteit van zorg voor kwetsbare patiënten» en de kwaliteitsindicatoren uit de Basisset MSZ 2020. Voor wat betreft particuliere klinieken geeft IGJ de analyse van de resultaten op het verbeterdoel «Goede continuïteit van zorg voor kwetsbare patiënten» en de gezamenlijke kwaliteitsindicatoren uit de Basisset MSZ 2020. Goede voorbeelden zijn duidelijk naar voren gekomen, waarvan anderen kunnen leren om zo hun proces te verbeteren.

Particuliere klinieken in getal en praktijk 2020

In dit rapport staan uitkomsten van toezicht tijdens de COVID-19-crisis en de resultaten van de kwaliteitsindicatoren over 2020 die IGJ alleen bij particuliere klinieken heeft uitgevraagd. Dit rapport is te vinden via de publicatie HRT Het Resultaat Telt (igj.nl) en via de website van IGJ Basisset Medisch Specialistische Zorg | Ziekenhuizen en klinieken | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (igj.nl).

Ziekenhuizen en particuliere klinieken leren van elkaar

Ziekenhuizen en particuliere klinieken leren van elkaar door onderling de dialoog aan te gaan. Verbeterdoelen vormen de basis voor deze dialoog. IGJ ondersteunt deze dialoog en draagt hieraan bij door onder meer vragenuurtjes en een inspiratiesessie voor ziekenhuizen en particuliere klinieken te organiseren.

Tot slot

Het is goed om te merken dat zorgprofessionals werkzaam in ziekenhuizen en particuliere klinieken enthousiast zijn over de nieuwe ontwikkelingen binnen de Basisset MSZ. Er wordt meer ruimte gegeven aan ziekenhuizen en particuliere klinieken om te laten zien hoe zij hun verantwoordelijkheid voor goede zorg hebben ingevuld. De komende jaren staat in de Basisset MSZ, samenwerken aan kwaliteit en veiligheid van de zorg, centraal. IGJ spreekt het vertrouwen uit dat ziekenhuizen en particuliere klinieken in toenemende mate reflecteren op eigen geleverde zorg.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

H.M. de Jonge

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021-2022, 31 765, nr. 611 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.