GroenLinks: Europese Commissie moet rechtszaken starten om pushbacks bij EU-grenzen

Source: GroenLinks (GL) i, published on Wednesday, October 20 2021.

Vandaag debatteert het Europees Parlement met Eurocommissaris Ylva Johansson en de Europese Raad over pushbacks, het illegaal terugduwen van migranten, die plaatsvinden aan de Europese buitengrenzen. De afgelopen maanden zijn veel meldingen gemaakt van gewelddadig optreden tegen migranten in onder andere Polen, Kroatië, Litouwen en Griekenland. Europarlementariër Tineke Strik wil dat de Europese Commissie rechtszaken start tegen EU-landen en dat EU-geld voor grensbewaking voorwaardelijk wordt gemaakt aan respect voor mensenrechten.

Tineke Strik @Tineke_Strik

Europarlementariër

Strik: “Het gewelddadig terugduwen van vluchtelingen aan de EU-grenzen gebeurt steeds systematischer om vluchtelingen buiten te houden. Het lijkt alsof de rechtsstaat ophoudt te bestaan bij onze grenzen. Dit is een grote bedreiging voor de veiligheid van migranten en een grove schending van het Europees recht.”

Twee Nederlandse advocaten startten vandaag een rechtszaak bij het Europees Hof namens een Syrisch gezin dat met hulp van het EU-grensagentschap Frontex werd uitgezet naar Turkije zonder dat ze de kans kregen om bescherming aan te vragen in Griekenland. Strik: “Het is goed dat er op deze manier meer druk komt te staan op Frontex om mensenrechten te respecteren. Tegelijkertijd is het wrang dat individuen deze rechtszaak moeten aanspannen, terwijl de Commissie en EU-landen blijven wegkijken bij pushbacks.”