Verslag houdende een lijst van vragen inzake vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2022 (35925-V)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verslag houdende een lijst van vragen inzake vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2022 (Kamerstuk 35925-V)
Document date 14-10-2021
Publication date 14-10-2021
Nummer NDS1000313
Reference kenmerk NDS1000313
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Lijst van vragen

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister van Buitenlandse Zaken over de Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2022 (Kamerstuk 35 925 V, nrs. 1-2).

De fungerend voorzitter van de commissie, Wilders

De griffier van de commissie,

Van Toor

 

Nr

Vraag

1

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Sjoerdsma/Van der Graaf (21501-20, nr. 1584) over geen Europese subsidies voor lidstaten die zich niet aan de rechtsstaatprincipes houden?

2

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Sjoerdsma c.s. (35373, nr. 7, gewijzigd) over het versimpelen van de visumprocedures?

3

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Paternotte c.s. (35264, nr. 5) over een tijdelijk visum voor mensenrechtenverdedigers in het kader van het Shelter Cityprogramma?

4

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Omtzigt/Jetten (21501-20, nr. 1632) over de Europese Magnitskywetgeving ook toepassen bij ernstige corruptie?

5

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Bouali c.s. (35393, nr. 27) over de uitwisseling van studenten?

6

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Paternotte c.s. (35228, nr. 27) over de bilaterale afspraken met Koeweit, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten bestendigen?

7

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Belhaj c.s. (35475, nr. 9) over overleg met de Belgische, Duitse en Franse regering?

8

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Belhaj c.s. (35475, nr. 8) over het onderzoek door de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV)?

9

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Belhaj c.s. (35475, nr. 6) over hulp bij verzoeken tot afstand van de Marokkaanse nationaliteit?

10

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Sjoerdsma/Tjeerd de

Groot (35570-V, nr. 73) over de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) oproepen tot meer transparantie in haar besluitvorming?

11

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Sjoerdsma (21501-02, nr.

 

2368) over een sanctiepakket dat direct gericht is tegen de machtskring rondom de Russische president Poetin?

12

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Sjoerdsma c.s (35663, nr. 14) over de OESO(Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling)-afspraken voor een minimumbelastingtarief zo snel mogelijk omzetten in een EU-richtlijn?

13

Hoe staat het met de uitvoering van de motie-Sjoerdsma c.s. (35663, nr. 15) over de Europese Commissie verzoeken een lijst op te stellen van de risico's omtrent de leveringszekerheid van essentiële goederen?

14

Bent u reeds in overleg gegaan met het Nationaal Archief over de mogelijkheid tot het openbaar maken van de archieven over de Nederlandse betrokkenheid bij Suriname, zodanig dat persoonlijke gegevens en staatsveiligheidsgegevens niet openbaar worden?

15

Hoe staat het met de toezegging van de minister van Buitenlandse

Zaken om met Ministerie van Defensie de gestelde vragen over eventuele Nederlandse kennis van wandaden Australische leger in Afghanistan te beantwoorden in de schriftelijke vragen hierover?

16

Hoe kijkt u naar het dilemma voor personen die in 'shelter city' programma's zitten en een verlenging van het verblijf wensen, maar een visumaanvraag in het thuisland moeten doen?

17

Is reeds bekend of in de ondersteuning aan maatschappelijke organisaties in Belarus een 'bewijzenbank' van mensenrechten schendingen kan worden opgezet?

18

Op welke manier geeft u opvolging aan de bewustwording van informatiebeveiliging op het ministerie?

19

Voldoet de toegangsbeveiliging van het ministerie aan de Rijnstraat aan de daarvoor geldende standaarden?

20

Hoe waarborgt u inzicht en transparantie van financiële stromen en besluitvorming binnen de NAVO en de Europese Vredesfaciliteit?

21

Hoe kan het dat de beleidsdoorlichtingen van de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) geen inzicht gaven in de doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid?

22

Worden alle in de SEA genoemde onderzoeken en evaluaties aan de Kamer aangeboden? Zo nee, welke selectie wordt gemaakt?

23

Kunt u aangeven of in de begroting voor 2022 meer wordt geïnvesteerd in het bevorderen van persvrijheid ten opzichte van het jaar ervoor? Als dat het geval is, waar blijkt dat dan uit en hoeveel wordt hierop ingezet?

24

Wat is het Nederlandse standpunt over de discussie in de Europese Unie (EU) over besluitvorming in het buitenlandbeleid van de EU met gekwalificeerde meerderheid in plaats van met consensus? Is de

 

verwachting dat de consensusbesluitvorming op korte termijn, in ieder geval op een aantal onderdelen wordt losgelaten?

25

Hoe wordt de wereldwijde tendens van inperking van de ruimte voor het maatschappelijk middenveld tegengegaan? Welke middelen zijn hiervoor gereserveerd in de begroting en in welke landen worden vooral middelen hierop ingezet?

26

Klopt het dat de financiering voor intersekse-bewegingen binnen het het mensenrechtenfonds afloopt? Met het gevolg dat de financiering voor de intersekse-beweging wereldwijd opdroogt, terwijl dit een prioriteit in het Nederlands buitenland- en OS-beleid is?

27

Klopt het dat de financiering voor intersekse-bewegingen onder Power Of Voices door drempelcriteria is afgewezen? Met het gevolg dat de financiering voor de intersekse-beweging wereldwijd opdroogt, terwijl dit een prioriteit in het Nederlands buitenland- en OS-beleid is?

28

Vanuit welke fondsen wilt u de inzet voor het vergroten van respect voor bestaande regels van internationaal recht (accountability) voldoen, en op hoeveel is dit begroot?

29

Hoe wordt er in de uitvoering van het Nederlandse mensenrechtenbeleid in 2022 aandacht gegeven aan het thema mensenrechten en bedrijfsleven?

30

Welke zaken van de Saoedische mensenrechtenverdedigers zijn dit jaar door Nederland bij de Saudische autoriteiten opgebracht? En met welke boodschap?

31

Is het budget voor China uit het Mensenrechtenfonds van 2021 volledig besteed?

32

Hoe is het budget voor China uit het Mensenrechtenfonds van 2021 thematisch verdeeld over de Nederlandse mensenrechtenprioriteiten (zoals mensenrechtenverdedigers, het bevorderen van de rechten van lhbti, de vrijheid van religie)?

33

Wanneer en hoe gaat u de effectiviteit van de huidige inzet van instrumenten van mensenrechtenbeleid in de relatie met China tegen het licht houden en voorstellen ontwikkelen voor vergroting van de impact van dit beleid? Wanneer wordt de Kamer hierover geïnformeerd?

34

Van welke andere, nieuwe instrumenten maakt het kabinet gebruik om de naleving van de universele mensenrechten in China te bevorderen sinds de bilaterale mensenrechtendialoog door China formeel werd opgeschort?

35

Stuurt u aan op het hervatten van de bilaterale mensenrechtendialoog met China? Zo ja, hoe zal het kabinet ervoor zorgen dat de voorbije vrijblijvendheid van de dialoog wordt verholpen?

36

Welke genoegdoening en bescherming biedt het kabinet aan Oeigoeren in Nederland (en bij uitbreiding andere slachtoffers van mensenrechtenschendingen door China die zich in Nederland bevinden) die worden bedreigd en geïntimideerd door de Chinese overheid, nadat het Openbaar Ministerie besloot om de aangiften van de Oeigoeren hierover te seponeren?

37

Hoe vaak hebben de Nederlandse ambassadeur en de minister in hun bilaterale contacten met Chinese autoriteiten aangedrongen op vrijlating van individuele mensenrechtenverdedigers? Welke cases zijn besproken, en wat waren de resultaten?

38

Is het budget voor Rusland uit het Mensenrechtenfonds van 2020 volledig besteed?

39

Hoe is het budget in 2021 voor Rusland uit het mensenrechtenfonds thematisch verdeeld over de Nederlandse mensenrechtenprioriteiten (zoals mensenrechtenverdedigers, het bevorderen van de rechten van lhbti, de vrijheid van religie)?

40

Hoe vaak is de Raad Algemene Zaken dit jaar bij elkaar gekomen (digitaal of fysiek)? Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

41

Hoe vaak is de Raad Buitenlandse Zaken dit jaar bij elkaar gekomen (digitaal of fysiek)? Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

42

Hoe vaak is de Raad Concurrentievermogen dit jaar bij elkaar gekomen (digitaal of fysiek)? Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

43

Hoe vaak is de Raad economische en financiële zaken dit jaar bij elkaar gekomen (digitaal of fysiek)? Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

44

Hoe vaak is de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken dit jaar bij elkaar gekomen (digitaal of fysiek)? Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

45

Hoe vaak is de Raad Landbouw en Visserij dit jaar bij elkaar gekomen

 

(digitaal of fysiek)? Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

46

Hoe vaak is de Raad Milieu dit jaar bij elkaar gekomen (digitaal of fysiek)? Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

47

Hoe vaak is de Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport dit jaar bij elkaar gekomen (digitaal of fysiek)? Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

48

Hoe vaak is de Raad vervoer, telecommunicatie en energie dit jaar bij elkaar gekomen (digitaal of fysiek)? Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

49

Hoe vaak is de Raad werkgelegenheid, sociaal beleid, volksgezondheid en consumentenzaken dit jaar bij elkaar gekomen (digitaal of fysiek)?

Kan er een overzicht gegeven worden van hoe vaak de verantwoordelijke minister zelf bij deze raden aanwezig is geweest het afgelopen jaar en hoe vaak een (ambtelijke) vervanger is gestuurd? Hoe vaak is Nederland afwezig geweest bij deze Raden?

50

Kunt u een overzicht geven van de mate van gasdiversificatie in elke EU-lidstaat?

51

Hoe worden de verhoogde budgetten voor strategische autonomie die het gevolg zijn van de amendementen Koopmans c.s. over middelen voor het bereiken van strategische autonomie (35570 V, nr. 21) ingezet?

52

Wat is de actuele stand van zaken rondom de financiële situatie van het

Libanontribunaal?

53

Hoeveel en welke Nederlandse bedrijven worden door de Nederlandse ambassade, de Nederlandse consulaten-generaal of de Netherlands Business Support Offices (NBSO's) individueel begeleid bij het vervullen van hun Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)-verantwoordelijkheden in Rusland? In welke sectoren werken deze bedrijven? Hoeveel van deze bedrijven zijn Midden- en Kleinbedrijf (MKB)-bedrijven?

54

Hoeveel procent van het mensenrechtenfonds is begroot om via (lokale) maatschappelijke organisaties te worden gespendeerd? Hoeveel procent via internationale organisaties?

55

Kunt toelichten waarom het onder artikel 1.2 Bescherming en bevordering van mensenrechten onderdeel Mensenrechten multilateraal met structureel 4,5 miljoen euro daalt?

56

Kunt u toelichten waarom de subsidie voor de China-strategie bij artikel 4.2 Uitdragen Nederlandse waarden en belangen wordt afgebouwd tot nul euro in 2024?

57

Kunt u toelichten waarom de subsidie voor het Programma ondersteuning buitenlands beleid onder artikel 4.2 Uitdragen Nederlandse waarden en belangen wordt afgebouwd?

58

Kunt u toelichten op welke financiële wijze het kennisplatform Oost-Europa/Rusland wordt versterkt?

59

Bestaat het handelsmechanisme Instrument in Support of Trade Exchanges (INSTEX) nog, waar Nederland aandeelhouder van is? Zo ja, kunt u aangeven wat (tot nu toe) de totale omvang is van het door INSTEX mogelijk gemaakte betalingsverkeer tussen Europese en Iraanse bedrijven, in aantallen transacties en in volume?

60

Gelden er momenteel nog Europese (sanctie)maatregelen tegen de president van Iran omdat hij medeverantwoordelijk was voor de executie van duizenden politieke tegenstanders in het verleden?

61

Welke sancties heeft de VS tegen de nieuwe president van Iran opgelegd in het verleden, en welke van deze sancties gelden nog steeds?

62

Hoeveel EU pre-toetredingssteun (IPA-gelden) vloeit in de periode 20212027 naar Turkije? Kunt u aangeven welke Turkse instellingen- en organisaties deze EU toetredingssteun ontvangen?

63

Kunt u aangeven hoeveel Nederlandse militairen momenteel in Mali verblijven en aan welke missies en operaties zij deelnemen? Wat doen de Nederlandse militairen die aan de Franse multinationale Taakgroep Takuba deelnemen?

64

Kunt u aangeven welk bedrag aan ontwikkelingshulp u voornemens bent aan Mali - of projecten in Mali - te geven in 2022? Zo ja, naar welke

 

organisaties, projecten en/of (overheids)instellingen gaat dit hulpgeld?

65

Zijn er milieu- en klimaatorganisaties die subsidie krijgen via de begroting van Buitenlandse Zaken? Zo ja welke organisaties zijn dit, en voor welke bedragen worden zij begunstigd?

66

In hoeverre heeft het zin te blijven investeren in strategische dialogen met de VS over non-proliferatie als de VS zijn nucleaire wapenarsenaal blijft moderniseren?

67

Welke concrete middelen zet het kabinet in om verdere nederzettingenuitbreidingen en bijbehorend beleid door Israël dat leidt tot een één-staat-realiteit tegen te gaan?

68

Wat zijn concreet volgens dit kabinet de grondoorzaken van stabiliteit in

Irak? En hoe worden die precies aangepakt in samenwerking met Irak?

69

Wordt er geld beschikbaar gesteld om de transnationale georganiseerde misdaad die de veiligheid en stabiliteit van ons Koninkrijk raken aan te pakken? Zo ja, hoeveel?

70

Welke rol speelt de EU bij de verspreiding van vaccinaties voor ontwikkelingslanden?

71

Worden er nog mogelijkheden onderzocht om Nederlandse Syriëgangers in de regio te berechten?

72

Betekent de gecontroleerde terugkeer van Nederlandse Syriëgangers dat iedereen terug wordt gehaald? Zowel de mannen als de vrouwen?

73

Waarom is er gekozen voor de overheveling van het budget voor bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband naar de inzet van beveiliging van hoog risico posten als de voorspelling is dat de wereld destabiliseert?

74

Is het al duidelijk wat de gevolgen zijn van de wapenproliferatie in Afghanistan voor de omliggende landen en de veiligheid en stabiliteit van de regio?

75

Wordt er specifiek geld vrijgemaakt voor het geven van voedselhulp aan landen die verkeren in extreme humanitaire noodsituaties? Zo nee,

waarom niet?

76

Zijn er al concrete voorstellen om de artikel 100 procedures aan te passen naar aanleiding van de mislukte evacuatie uit Afghanistan? Om herhaling te voorkomen?

77

Wordt er onderzocht wat het gevaar is van sociale media apps, zoals TikTok, voor de cyberveiligheid van Nederlandse burgers?

78

Kunt u aangeven welke trends in het buitenlandbeleid zich onder invloed van de COVID-19 crisis hebben versneld of welke trends duidelijker zijn gemanifesteerd?

79

Bent u van plan om, als onderdeel van de strategie om de pandemie mondiaal te bedwingen, ook een Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS)-waiver voor COVID-19 vaccins te bepleiten? Indien niet, waarom niet?

80

Wat gaat u doen in nationaal en internationaal verband om de teruggang dan wel opgelopen achterstand op het gebied van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) in te lopen?

81

Kunt u toelichten hoe het staat met de voortgang van het VS-initiatief voor een Summit for Democracy en op welke wijze Nederland hier precies een bijdrage aan levert? Wat is de actuele stand van zaken met betrekking tot de Summit for Democracy?

82

Kunt u toelichten op welke wijze u het geopolitieke handelingsvermogen van de EU wil vergroten en welke inspanningen u daartoe levert?

83

Welke middelen in deze begroting zijn vrijgemaakt voor het neerzetten van 'een stevig democratisch geluid'? Kunt u aangeven waar extra middelen zijn vrijgemaakt om de trend te keren van afnemende ruimte voor maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers?

84

In de Memorie van Toelichting staat dat de Green Deal en de digitale strategie van de Europese Commissie de basis vormen voor de versterking van de concurrentie-en innovatiekracht van de Unie. Kunt u nader ingaan op hoe dit verder wordt vormgegeven en hoe het Nederlandse bedrijfsleven hierbij wordt betrokken of baat bij gaat hebben?

85

Welke blijvende impact van de COVID-19 pandemie op de internationale verhoudingen verwacht u?

86

Wat wordt er bedoeld met een fit for purpose multilateraal systeem?

87

Wat is de actuele stand van zaken met betrekking tot de nationale exercitie om in kaart te brengen of en hoe multilateralisme kan worden versterkt? Wanneer verwacht u de Kamer over de uitkomsten te kunnen informeren?

88

Op welke manier wil het kabinet dat het economische EU-instrumentarium geopolitieker wordt ingezet?

89

Welke 'instrumenten op buitenland- en veiligheidsbeleid' worden er bedoeld? Hoe worden deze instrumenten versterkt?

90

Kunt u het strategisch belang van de Sahel-regio toelichten?

91

Kunt u het veiligheidsbelang dat Nederland heeft m.b.t. de Sahel verder toelichten? Hoe is de veiligheidssituatie op dit moment?

92

Hoe groot acht u de kans op 'een betekenisvolle dialoog' tussen het huidige regime en de oppositie in Belarus?

93

Kunt u de bilaterale steun toelichten die Nederland verschaft aan Oekraïne voor de strijd tegen Rusland in Oost-Oekraïne?

94

Op welke manier wil het kabinet zich actiever inzetten in de Indo-Pacific?

95

Wat doet u aan bewustwording bij andere geledingen van de overheid ter bevordering van het respecteren van mensenrechten en het bieden van transparantie over (mogelijk) begane schendingen van mensenrechten op eigen grondgebied om de geloofwaardigheid, de voorbeeldfunctie en het succes van Nederland in het uitdragen en beschermen van het huidige internationale mensenrechtensysteem, inclusief de universaliteit van de rechten van de mens, tegenover ontwrichtende en non-transparante actoren zoals China en Rusland?

96

Hoeveel en welke Nederlandse bedrijven worden door de Nederlandse ambassade, de Nederlandse consulaten-generaal of de NBSO's individueel begeleid bij het vervullen van hun IMVO-verantwoordelijkheden in China? In welke sectoren werken deze bedrijven? Hoeveel van deze bedrijven zijn MKB-bedrijven?

97

Welke samenwerking is er op het gebied van klimaatverandering met China?

98

Welke specifieke rol ziet het ministerie van Buitenlandse Zaken voor zichzelf in het vergroten van open strategische autonomie, mede in relaties tot andere ministeries zoals Economische Zaken en Klimaat?

99

Hoe gaat u zich inzetten voor het vergroten van het respect voor bestaande regels van internationaal recht?

100

Kunt u het verschuiven van de balans (samenwerken waar kan, beschermen waar het moet) verder toelichten?

101

Welke acties en activiteiten horen bij een 'offensieve agenda'?

102

'De reikwijdte en complexiteit van het China-dossier nemen toe'. Wat betekent dit voor de inzet van diplomatieke capaciteiten en middelen in 2022?

103

Hoeveel Palestijnen zijn sinds 2010 door Israëlische veiligheidstroepen en Israëlische kolonisten gedood en hoeveel veroordelingen hebben daarvoor plaats gevonden? Hoeveel Israëliërs zijn sinds 2010 door Palestijnen gedood en hoeveel veroordelingen hebben daarvoor plaats gevonden?

104

Is door Nederland van Israël inmiddels een rapport ontvangen over het geweld rondom de Grote Mars van de Terugkeer waarbij tussen maart 2018 en oktober 2019 meer dan 200 Palestijnen zijn gedood en 35.000 Palestijnen gewond zijn geraakt? Is door Nederland naar zo'n rapport gevraagd? Zo ja, hoe vaak en bij welke gelegenheden is dit onderwerp ter sprake is gebracht? Zo nee, waarom niet?

105

Hoeveel individuele onderzoeken heeft Israël opgestart naar aanleiding van de doden en gewonden die zijn gevallen bij de demonstraties in het kader van de Grote Mars van de Terugkeer en wat zijn de gevolgen van deze onderzoeken? Hoeveel veroordelingen en welke straffen zijn uitgesproken?

106

Hoeveel gevallen van geweld door "kolonisten" uit Israëlische nederzettingen tegen Palestijnen en Palestijns bezit in bezet gebied zijn sinds 2015 geregistreerd en tot hoeveel veroordelingen heeft dat geleid? Kunt u de cijfers per jaar uitsplitsen?

107

Hoeveel bouwvergunningen zijn door Palestijnen in bezet gebied sinds 2016 aangevraagd bij Israëlische autoriteiten en hoeveel zijn daarvan goedgekeurd?

108

Hoeveel Palestijnse bouwwerken in bezet Palestijns gebied zijn sinds 2016 op last van of door de Israëlische autoriteiten gesloopt?

109

Hoeveel bouwvergunningen hebben Israëlische autoriteiten sinds 2016 verstrekt aan inwoners van nederzettingen in bezet Palestijns gebied?

110

Hoeveel Palestijnse minderjarigen uit de bezette Palestijnse gebieden zijn, in strijd met de Vierde Geneefse Conventie, gedetineerd in Israël?

111

Hoeveel klachten wegens foltering zijn sinds 2001 bij het Israëlische ministerie van Justitie ingediend en hoeveel strafrechtelijke onderzoeken en aanklachten zijn daaruit voortgekomen?

112

Kunt u verduidelijken wat precies wordt met het 'bijbehorend beleid door Israël dat leidt tot een één-staat-realiteit' en kunt u aangeven wat Nederland concreet doet om dat tegen te gaan?

113

Hoevaak is Nederland aanwezig geweest bij rechtszaken tegen prodemocratische activisten in China?

114

'Om tot resultaten te komen, zal een combinatie van politieke en diplomatieke druk en dialoog worden ingezet.' Welke politieke en diplomatieke drukmiddelen hebben Nederland en de EU nog in handen om in 2022 in te zeten tegen Iran?

115

Wanneer en hoe gaat u de effectiviteit van de huidige inzet van instrumenten van mensenrechtenbeleid in de relatie met China tegen het licht houden en voorstellen ontwikkelen voor vergroting van de impact van dit beleid? Wanneer zal de overheid hierover communiceren?

116

Van welke andere, nieuwe instrumenten maakt het kabinet gebruik om de naleving van de universele mensenrechten in China te bevorderen sinds de bilaterale mensenrechtendialoog door China formeel werd opgeschort?

117

Gaat u aansturen op een hervatten van de bilaterale mensenrechtendialoog met China? Zo ja, hoe zal het kabinet ervoor

 

zorgen dat de voorbije vrijblijvendheid van de dialoog wordt verholpen?

118

Hoeveel ontmoetingen heeft de Nederlandse ambassade in Beijing gehad met mensenrechtenverdedigers? Hoe vaak is publicitaire aandacht besteed aan deze ontmoetingen als zichtbare blijk van erkenning voor het werk van mensenrechtenverdedigers in China?

119

Op welke manier is invulling gegeven aan het IMVO-beleid ten aanzien van de handel met China? In hoeverre beperken de restricties op het gebied van vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering de mogelijkheid van bedrijven om effectieve due diligence toe te passen?

En als er zich inderdaad beperkingen voordoen: welke rol speelt de Nederlandse ambassade bij het aankaarten van dit probleem bij de autoriteiten?

120

Hoeveel en welke Nederlandse bedrijven worden door de Nederlandse ambassade, de Nederlandse consulaten-generaal of de NBSO's individueel begeleid bij het vervullen van hun IMVO-verantwoordelijkheden in China? In welke sectoren werken deze bedrijven? Hoeveel van deze bedrijven zijn MKB-bedrijven?

121

Op welke manier en met welke middelen gaat u de zorgwekkende mensenrechtensituatie in tal van landen, nog versterkt door de COVID-19 crisis, adresseren nu het mensenrechtenbudget voor 2022 niet verhoogd is?

122

Klopt het dat de financiële bijdrage aan mensenrechten daalt en dat dit ten gunste komt aan onder meer drugsbestrijding in Suriname en de huisvesting van Europol? Ten koste van welke prioriteiten in het mensenrechtenbeleid gaat deze financiële verschuiving?

123

"Voor al deze uitdagingen geldt dat een handelingsbekwame Unie van groot belang is". Kunt u nader toelichten of u de Unie nu handelingsbekwaam acht en zo niet wat daar dan aanvullend voor nodig is en op welke gebieden? Kunt u aangeven welke mogelijkheden er zijn om als landen zich niet houden aan de afspraken op het gebied van de rechtstaat financiële middelen te onthouden? En welk van deze instrumenten acht u het meest effectief en waarom?

124

Wat is de status van de rechten van Afghaanse vrouwen en meisjes na de overname van de Taliban?

125

Op welke wijze ondersteunt u de rechten van Afghaanse vrouwen en meisjes?

126

Op wat voor een manier zal Nederland de strijd tegen ISIS in Irak steunen?

127

Welke rol ziet het kabinet voor de EU in de strijd tegen ISIS?

128

Op welke manier wil het kabinet de Afghaanse bevolking steunen?

129

Wat is de actuele situatie in de Tigray-regio?

130

Op welke manier zet Nederland zich in om de situatie in de Tigray-regio te verbeteren?

131

Hoe geeft Nederland invulling aan de voortrekkersrol binnen de EU t.a.v. Venezuela

132

Met betrekking tot de Recovery and Resilience Facility acht u het van groot belang dat landen binnen de Europese Unie zich daadwerkelijk inspannen om structurele hervormingen door te voeren. Kunt u nader inzicht geven hoe geborgd is dat hervormingen daadwerkelijk ook worden doorgevoerd en het niet enkel papieren beloftes zijn?

133

Kunt u in het verlengde van de Kamervragen van de leden Kamminga en Agnes Mulder (2021Z17641) nader ingaan op de effecten van de uitspraak van het Poolse constitutioneel hof voor de Europese Unie als geheel, maar ook bijvoorbeeld voor het bedrijfsleven en ondernemers die zaken willen doen met Polen?

134

Kunt u nader ingaan op de tussenresultaten van de burgerconsultaties ten behoeve van de conferentie van de toekomst van Europa? Hoe weegt u deze resultaten, zitten daar opvallende punten in, geeft dit nog aanleiding om de kabinetsinzet te wijzigen en zo ja op welke punten?

135

In relatie tot de groeiende rol van de Raad bij het uitzetten van strategische lijnen van het buitenland beleid, kan een overzicht gegeven worden van hoe vaak de Europese Raad dit jaar bij elkaar is gekomen (digitaal of fysiek, formeel of informeel) en of dat een stijging of een daling is ten opzichte van voorgaande jaren?

136

Kunt u uiteenzetten hoe Nederland zich gaat inzetten om de democratische rechtsstaat stevig te verankeren in de EU-lidstaten?

137

Op welke manier gaat u zich hardmaken voor frequenter gebruik van gekwalificeerde meerderheidsbesluitvorming bij sancties en mensenrechtenverklaringen van de EU?

138

Worden bij het opstellen van de all-hazard rijksbrede veiligheidsstrategie ook maatschappelijke organisaties betrokken met expertise op het terrein van vrede en (menselijke) veiligheid? Zo niet, waarom niet?

139

"Het Verenigd Koninkrijk blijft ook na Brexit voor Nederland een belangrijke partner en bondgenoot, zowel bilateraal als multilateraal." Deelt u de zorg over het feit dat het Verenigd Koninkrijk nog niet alle afspraken en in het bijzonder het Noord-Ierse protocol heeft geïmplementeerd. Kunt u een laatste stand van zaken geven en hoe de Nederlandse inzet hierbij is?

140

Welke grensknelpunten voor burgers en bedrijven wil het kabinet wegnemen?

141

Wat wordt er verstaan onder effectief EU-mensenrechtenbeleid?

142

Op welke manier gaat u de bilaterale contacten met Frankrijk versterken?

143

Kunt u aangeven waar het aan ligt dat er in Europees verband weinig vooruitgang is geboekt wat betreft het krijgen van grip op de instroom, opvang in de regio en het maken van afspraken met landen van herkomst om hun onderdanen snel terug te nemen als zij geen recht hebben op asiel? En wat Nederland er aan doet om dit proces te versnellen?

144

Hoe verhoudt zich de wens tot een meer humaan opvangbeleid in de regio zich tot een budgettaire vermindering op het budget in 2022 ten opzichte van 2021?

145

Kunt u de gecoördineerde terugkeer van FTFs verder toelichten?

146

Wanneer zal de nationale visie op ruimteveiligheid met de Kamer worden gedeeld?

147

Hebben de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in de omgeving van Syrië extra financiële en/of personele capaciteit gekregen om te werken aan de gecontroleerde terugkeer van Syriëgangers? Zo ja, om hoeveel personen gaat het en in hoeverre leidt het werken aan gecontroleerde terugkeer tot extra kosten?

148

Wat kunt u doen ter voorkoming van desinformatie over maatschappelijke organisaties, mensenrechtenverdedigers en journalisten die kunnen leiden tot voor hen bedreigende situaties en de schending van hun recht op informatie en vrijheid van meningsuiting?

149

Wat zijn de uitgaven binnen het Stabiliteitsfonds in 2021 en wat zijn de voorziene uitgaven in 2022?

150

Hoeveel extra capaciteit is gecreëerd om invulling te geven aan de motie-Koopmans (33694, nr. 43)?

151

Op welke manier wil Nederland werken aan Cyber-capaciteitsopbouw?

152

Op welke manier wordt er gewerkt aan het formuleren van diplomatieke en politieke response op cyberaanvallen?

153

Wat doet het kabinet om desinformatie tegen te gaan?

154

Wat doet het kabinet om buitenlandse inmenging tegen te gaan? Welke initiatieven lopen er op dit gebied?

155

Hoe gaat u het mensenrechtenbeleid in lijn brengen met dan wel aanpassen aan de vijf prioriteiten van het EU Actieplan voor Mensenrechten en Democratie (2022-2024)? Op welke manier wordt prioriteit 3 uit dit Actieplan ('Promoting fundamental freedoms and strengthening civic and political space?') in de begroting opgenomen?

155

Kunt u het nieuwe beleidskader over Unmanned Aerial Vehicles (UAV's) verder toelichten? Wanneer verwacht u de Kamer nader te kunnen informeren?

156

Op welke rol speelt het thema mensenrechten en bedrijfsleven in de uitvoering van het Nederlandse mensenrechtenbeleid in 2022? En hoe krijgt deze rol vorm?

157

Zijn er voor lokale mensenrechtenverdedigers en -organisaties, die vanwege de grote repressie in eigen land gedwongen zijn vanuit het buitenland te werken, mogelijkheden om toch nog in aanmerking te komen voor (financiële) samenwerking met de Nederlandse ambassade in hun vaderland? Zo ja welke?

158

Hoe vaak en via welke kanalen heeft u intimidatie van, geweld tegen of strafrechtelijke vervolging van mensenrechtenverdedigers veroordeeld?

159

Wat is uw inzet in brede zin om het door de World Health Organization (WHO) noodzakelijk geachte doel 70% van de wereld te vaccineren (waarvoor volgens de WHO wereldwijd 11 miljard vaccins nodig zijn) te bereiken?

160

Op welke manier wordt de succesvolle pilot voor het aanvragen van

DigiD op afstand uitgebreid?

161

Op welke manier speelt cultuur een belangrijke rol in onze relatie met Rusland, China en Marokko?

162

Op welke manier gaat Nederland intensiever cultureel samenwerken met Indonesië en Suriname?

163

Hoeveel middelen zijn er bij de posten van landen waar de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering zijn ingeperkt, vrijgemaakt voor publieksdiplomatie over het belang van deze vrijheden ter bevordering van mensenrechten?

164

Op welke wijze zetten de posten publieksdiplomatie in voor de bevordering van mensenrechten, meer specifiek de rechten van mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties? Gebeurt dit structureel of alleen op strategische momenten (zoals bijvoorbeeld

10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten)?

165

Betekenen de scherpe keuzes die posten vaak onder hele moeilijke omstandigheden moeten maken over hoe de beschikbare capaciteit zo effectief mogelijk te zetten dat de posten onderbemenst zijn? Kunt u dit

 

nader toelichten?

166

Hebben de posten voldoende capaciteit om de groeiende problemen rond autocratisering en afnemende democratische krachten, zoals de krimpende ruimte voor het maatschappelijk middenveld wereldwijd, het hoofd te bieden? En welke middelen zijn er voor de posten vrijgemaakt voor kennis en training om weerwoord te bieden tegen anti-rechten narratieven van autocratische staten?

167

Wat is het aantal FTE per diplomatieke post per 1 januari 2021 (of een andere geschikte recente datum)? Indien u deze informatie niet publiekelijk wenst te delen, kunt u deze dan vertrouwelijk ter inzage met de Kamer delen?

168

Hoeveel FTE aan landbouwattachés worden er ingezet op Nederlandse ambassades wereldwijd? Wat zijn de totale kosten voor het netwerk van landbouwattachés?

169

Kan er een inzichtelijk overzicht gemaakt worden van hoeveel Nederland in 2021-2022 van de EU zal ontvangen en hoeveel Nederland zal afgedragen aan de EU? Kan de uiteindelijke te verwachten afdracht minus ontvangsten uitgedrukt worden als percentage van het bruto nationaal product?

170

Hoeveel wordt er besteed aan programma internationaal recht/tender Mensenrechten?

171

Wat is de actuele stand van zaken van de discussie over de verbouwing van het Vredespaleis?

172

Zal de subsidietender voor 2022 voor het centrale mensenrechtenfonds wederom gebruik maken van de gewraakte ''first come, first serve'' procedure voor de beoordeling van aanvragen voor middelen uit het fonds?

173

Kunt u de neerwaartse trend van de bijdrage aan (inter)nationale organisaties voor zowel het mensenrechtenfonds als voor mensenrechten multilateraal toelichten?

174

Welke uitgaven voor het artikelonderdeel 'Bescherming en bevordering van mensenrechten' zijn niet-juridisch verplicht? Naar welke fondsen en organisaties gaan deze gelden? Bestaan er gegevens over de effectiviteit van de inzet van deze gelden?

175

Hoeveel geld uit het Mensenrechtenfonds is er in de afgelopen jaren besteed aan de bescherming van inheemse volkeren en milieuactivisten? Hoeveel is er geraamd voor 2022?

176

Waarom wordt een groot deel van de uitgaven vanuit het Mensenrechtenfonds (ruim 15%) besteed aan 'vertrouwelijke projecten'? Kunt u in het algemeen schetsen wat voor soort projecten onder deze noemer vallen? Hoe wordt toezicht gehouden op de

 

uitgaven die hiermee gepaard gaan?

177

Hoe verklaart u het feit dat vrijwel alle projecten die vanuit het Mensenrechtenfonds in Turkije worden gefinancierd, in de laatste mensenrechtenrapportage als "vertrouwelijk" bestempeld zijn?

178

Welke mensenrechtelijke en internationaalrechtelijke richtlijnen zijn het uitgangspunt om mensenrechten te waarborgen bij de actualisering van verschillende veiligheidsstrategieën, zoals de Internationale Cyberstrategie?

179

Welke richtlijnen hanteert u voor bijdragen aan normstelling en internationaal recht, bevordering van mensenrechten en capaciteitsopbouw in cyber space?

180

Op welke manier gaat u de kennispositie van de medewerkers op het gebied van cyber versterken? En welke experts zullen hierbij worden betrokken?

181

Wat is de bijdrage van het door Nederland gefinancierde Global Forum on Cyber Expertise aan de bescherming van mensenrechtenverdedigers wereldwijd?

182

Klopt het dat er slechts studiebeurzen beschikbaar zijn voor het Europa college tot 2024? Hoeveel personen hebben al gebruik gemaakt van die studiebeurzen? Hoeveel personen verwacht de Nederlandse regering nog te kunnen ondersteunen?

183

Kunt u aangeven welke afspraken er op EU-niveau gemaakt zijn ten aanzien van de Nederlandse financiering van de Europese

Vredesfaciliteit en de besteding ervan aan concrete missies en operaties? Waarom verdubbelt de Nederlandse bijdrage in slechts drie jaar tijd? Kunt u de noodzaak hiervan onderbouwen?

184

Welke EU-missies en operaties worden in 2022 vanuit de Europese Vredesfaciliteit betaald en voor welke bedragen? Kan concreet inzage gegeven worden in de uitgavenkant van de Europese vredesfaciliteit in 2022?

185

Hoeveel wordt er in 2021 - 2022 geïnvesteerd in het versterken van de positie van Nederland in de EU? Hoeveel daarvan wordt besteed aan het opleiden en begeleiden van personen die voor de Europese instanties willen gaan werken? Is dat een stijging of een daling ten opzichte van voorgaande jaren? En hoe wordt dit verdeeld tussen het begeleiden van starters en het begeleiden van personen naar topfuncties?

186

Bestaan er gegevens over de effectiviteit van de uitgaven die geschaard zijn onder het artikelonderdeel 'Grotere buitenlandse bekendheid met de Nederlandse cultuur'?

187

Hoeveel en welke Nederlandse bedrijven worden door de Nederlandse ambassade, de Nederlandse consulaten-generaal of de NBSO's individueel begeleid bij het vervullen van hun IMVO-verantwoordelijkheden in Rusland? In welke sectoren werken deze bedrijven? Hoeveel van deze bedrijven zijn MKB-bedrijven?

188

Hoeveel wordt er besteed aan het ondersteunen van het maatschappelijk middenveld in Europa? Hoeveel gaat er specifiek naar NGO's in Midden- en Oost-Europa, in landen waar de rechtsstaat onder druk staat? Investeert Nederland in het maatschappelijk middenveld in Polen en Hongarije, dan wel bilateraal dan wel via de EU?

189

Hoeveel besteedt Nederland aan het beschermen van de persvrijheid in de Europese Unie?

190

Hoe garandeert u dat door "de digitalisering van beleidsprocessen binnen BZ" gevoelige informatie die mensenrechtenverdedigers met het ministerie delen niet in handen vallen van mensen of organisaties die een bedreiging vormen voor de mensenrechtenverdedigers?

191

Kunt u toelichten op welke manier het ministerie gaat inzetten op informatiebeveiliging?

192

Kunt u toelichten op welke posten er investeringen in de veiligheid nodig zijn?

193

Kunt u toelichten op welke manier het ministerie investeert in cyber- en databeveiliging?

194

Wanneer denkt u de Kamer verder te kunnen informeren over een oplossing voor de huisvesting op Rijnstraat 8?


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.