PvdA en GroenLinks: nu oplossingen voor grote problemen van Nederland

Source: Partij van de Arbeid (PvdA) i, published on Wednesday, September 22 2021.

Door De Redactie op 22 september 2021 Delen

GroenLinks en PvdA doen vandaag bij de Algemene Politieke Beschouwingen een aantal voorstellen om Nederland verder te brengen.

De twee linkse partijen stellen onder meer voor om de verhuurderheffing af te schaffen zodat woningbouwcorporaties de ruimte krijgen betaalbare woningen te bouwen en de huren te verlagen. Daarnaast willen PvdA en GroenLinks onder meer de klimaatnoodtoestand uitroepen, meer geld in de portemonnee van huishoudens en investeren in onderwijs. De linkse partijen willen dit betalen door de voorgestelde lastenverlichting voor het bedrijfsleven ongedaan te maken en een hogere belasting op winst. De voorstellen zijn:

PvdA en GroenLinks rekenen op brede steun in de Tweede Kamer, omdat een meerderheid van de partijen in de verkiezingsprogramma’s soortgelijke voorstellen heeft opgenomen. De demissionaire status geeft coalitiepartijen de mogelijkheid zonder coalitiedwang te stemmen en in een missionaire Tweede Kamer wijzigingen op de begroting van het demissionaire kabinet af te dwingen.

PvdA en GroenLinks laten zien dat andere keuzes mogelijk zijn.

Lilianne Ploumen: ‘Nederland kan zich dit demissionaire kabinet en de formatiechaos niet langer permitteren. De Tweede Kamer heeft de kans om iets te doen tegen de woningnood, klimaatverandering en voor meer koopkracht en lerarensalarissen. PvdA en GroenLinks laten zien dat andere keuzes mogelijk zijn.’

Jesse Klaver: ‘De grote keuzes voor de toekomst worden vooruitgeschoven. Maar de wooncrisis, de klimaatcrisis en groeiende ongelijkheid vragen nu om oplossingen. GroenLinks en PvdA laten zien dat die oplossingen er zijn.