Jongeren hebben niets te kiezen

Source: Christen-Democratisch Jongeren Appèl (CDJA) i, published on Friday, September 10 2021.

Opinie

Geschreven door Annelien Scheepstra en Dorien Wind. Annelien Scheepstra is student en heeft momenteel een tussenjaar. Dorien Wind is voorzitter van CDJA Overijssel en gemeenteraadslid in Almelo.

Kie·zen, beslissen wie of wat je wilt uit verschillende mogelijkheden. Jongeren staan vaak voor moeilijke keuzes, zoals het kiezen van een opleiding, werk of toch reizen? Maar kiezen om langer thuis te blijven wonen? Nee. Dat is geen keuze, dat is steeds vaker noodgedwongen.

Voor veel jongeren is het schrijnend om te lezen dat het een bewuste keuze is om niet op kamers te gaan of een woning te kopen. ‘Twentse jongeren kiezen voor ‘casa di mama’ en blijven langer thuis wonen’, kopte TC Tubantia deze zomer. Daar zit het probleem achter van de schreeuwend hoge huurprijzen en het tekort aan betaalbare en passende woningen. Vreselijk pijnlijk wordt het wanneer blijkt dat Universiteit Twente een oproep doet aan het adres van studenten: ‘Blijf weg’. Daarmee zet een grote studentenstad als Enschede zichzelf buitenspel in de toekomst. Om het hart en de longen van één van de grootste kenniseconomieën te blijven, is het van belang dat wij onze studenten onderdak kunnen bieden.

Studenten zijn nu al bezig met het vinden van een geschikte kamer, omdat ze deze volgend jaar nodig hebben. Het vinden van een kamer is ingewikkeld, bij hoge uitzondering word je uitgenodigd om nader kennis te maken. Je wordt dan beoordeeld op je persoonlijkheid, terwijl het hebben van onderdak voor een studie centraal moet staan. Immers, voor de ontwikkeling van studenten is het belangrijk om op kamers te gaan wonen. Zo leer je zelfstandig worden en goed omgaan met alle aspecten van het toekomstige leven, met voldoende uitdagingen zoals het afbetalen van je studieschuld.

Na de vele schrijnende voorbeelden verwachten we dat er oplossingen worden geboden, zoals het opzetten van tijdelijke huisvesting en het sneller realiseren van betaalbare en passende sociale huur- en koopwoningen. Niets is minder waar, want in het akkoord van D66 en VVD wordt nauwelijks een woord gerept over de problematiek van jongeren. Is het starten op de woningmarkt en studeren in een universiteitsstad alleen bereikbaar voor bevoorrechte jongeren met rijke ouders? Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.

Vaak zijn er voor een opleiding, werk of verre reis verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Maar een betaalbaar en passend huis? Nood·ge·dwon·gen, door nood ertoe gebracht langer bij ‘casa di mama’.