‘Plastic ballonnen voor TeamNL onver­ant­woord’

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Thursday, July 29 2021.

29 juli 2021

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het oplaten van oranje ballonnen voor TeamNL in Japan. Kamerlid Eva van Esch spreekt van “onverantwoord gedrag” en wil, samen met collega-Kamerlid Christine Teunissen, weten hoe de ambassade het plastic afval gaat opruimen.

Om de winst van TeamNL te vieren heeft de Nederlandse ambassade in Japan tientallen oranje plastic ballonnen opgelaten vanaf een boot. De actie was bedoeld om de spelers een hart onder de riem te steken, omdat ze geen bezoek mogen ontvangen. “Absoluut een sympathiek, maar tegelijk ook ondoordacht gebaar van de ambassade”, vindt Van Esch. “Het oplaten van plastic ballonnen gaat gepaard met milieuvervuiling en dierenleed. De ballonnen vallen in het water en kunnen dodelijk zijn voor dieren. Vogels en zeedieren kunnen verstrikken in de touwtjes of stikken in de ballonresten omdat zij dit aanzien voor voedsel.”

'Slecht visitekaartje'

Van Esch en Teunissen vragen de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport om verantwoording. Ze willen weten hoe de Nederlandse ambassade van plan is het zelf veroorzaakte afval op te ruimen. “Het oplaten van ballonnen getuigt niet van verantwoordelijk gedrag en is ook een slecht visitekaartje voor Nederland", stelt Teunissen. "Bovendien is het Nederlandse milieubeleid erop gericht om afval te voorkomen. Dan moeten we ons niet opeens anders gaan gedragen in het buitenland. Natuurlijk zijn we trots op de sporters en willen we ze bedanken. Dit kan echter ook op een andere manier, waarbij we het milieu niet vervuilen."