Lijst van vragen over de Beleidsreactie inzake RIVM-onderzoek naar blootstelling aan chroom-6 en arbeidsomstandigheden op defensielocaties (35570-X-92)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Lijst van vragen over de Beleidsreactie inzake RIVM-onderzoek naar blootstelling aan chroom-6 en arbeidsomstandigheden op defensielocaties (Kamerstuk 35570-X-92)
Document date 28-07-2021
Publication date 28-07-2021
Nummer NDSTK2021D22990
Reference kenmerk NDSTK2021D22990
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

2021D22990 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Defensie een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Defensie over de Beleidsreactie inzake het RIVM-onderzoek naar blootstelling aan chroom-6 en arbeidsomstandigheden op defensielocaties (Kamerstuk 35 570 X, nr. 92).

De voorzitter van de commissie,

Aukje de Vries

Adjunct-griffier van de commissie,

Mittendorff

nds-tk-2021D22990

1    Om hoeveel niet-POMS locaties gaat het?

2    Hoeveel (oud-) defensiemedewerkers hebben op dit moment ziekteverschijnselen hebben die mogelijk door Chroom-6 of CARC komen schat u?

3    Bent u actief oud-defensiepersoneel aan het benaderen waarvan u de kans groot acht dat ze actief met chroom-6 of CARC hebben gewerkt? Zo nee, waarom niet?

4    Met welke andere gevaarlijke stoffen, waarnaar respondenten refereren, is er bij Defensie gewerkt? Wordt daar nog steeds mee gewerkt?

5    Heeft u contact met bondgenoten over Chroom-6? Hoe is de situatie bij andere krijgsmachten als het gaat om het werken met gevaarlijke stoffen?

6    Hoe staat het met maatregel 12, en wordt er nu wel gewerkt in de spuitcabines? Zo ja, wat voor mitigerende maatregelen worden er dan genomen waardoor de bedrijfsvoering niet ideaal is?

7    Hoe zijn de eerste ervaringen met de database gevaarlijke stoffen? Ziet u kansen om met een database ook andere defensieonderdelen veiliger en slimmer in te richten?

8    Welk percentage van de medewerkers op alle defensielocaties was niet altijd voldoende beschermd tegen blootstelling aan chroom-6? En welk percentage wel?

9    Welke beschermingsmiddelen waren beschikbaar voor medewerkers van Defensie?

10    Waarom is gekozen voor een vaste lijst met ziektes en aandoeningen? Wie is verantwoordelijk voor de keuze van een vaste lijst met ziektes en aandoeningen?

11    Welke beschermingsmiddelen zijn er in latere jaren nadat de mogelijk schadelijke effecten van chroom-6 houdende verf bekend werden aan defensiemedewerkers aangeboden bij het gebruik van alternatieve verfsystemen?

12    Kunt u een overzicht geven van de beschikbare beschermingsmiddelen in respectievelijk de jaren '70 en '80, de jaren '90 en na het jaar 2000?

13    Waar lag de verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden en het toezicht daarop respectievelijk in de jaren '70 en '80, de jaren '90 en na 2000?

14    Waar en bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor de arbeidsvoorwaarden vanaf 2010?

15    Waarom leidt de verwachte actualisatie (en mogelijke) wijziging van de lijst met ziektes en aandoeningen die kunnen worden veroorzaakt door chroom-6 op de werkplek, of daarvan worden verdacht, niet automatisch tot aanpassing van de Uitkeringsregeling?

16    Welke houding zal er vanuit Defensie worden aangenomen indien (oud-) medewerkers of nabestaanden een letselschadeclaim indienen bij Defensie?

17    Hebben alle leden van het beoordelingspanel een gelijkwaardige stem?

18    Welk percentage van de medewerkers bij Defensie werkt sinds 2015 met beschermingsmiddelen?

19    Hebben de leden van het beoordelingspanel voor gevallen vanaf 2015 een gelijke stem? Hoe vindt besluitvorming in het beoordelingspanel plaats?

20    Zijn en waren er voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar voor medewerkers die werken met Chroom-6?

21    Is er toezicht op het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals adembescherming, wegwerp-overalls en handschoenen die op afroep beschikbaar zijn voor elke medewerker? Wie is verantwoordelijk voor het gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen?

22    Wie is verantwoordelijk voor de concrete uitvoering van de risicobeheersing én het uitvoeren van de aanvullende maatregelen volgens het S-T-O-P-principe? Ligt die verantwoordelijkheid bij de commandanten?

2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.